Mait Kraun • 27. oktoober 2016 kell 17:30

Suurbritannia majanduskasv üllatas kõiki

Suurbritannia lipp  Foto: EPA

Suurbritannia majandus kasvas tublisti ja see üllatas ökonomiste, vahendab Bloomberg.

Vaatamata pessimistlikele prognoosidele kasvas Suurbritannia majandus kolmandas kvartalis 2,3 protsenti (eelmise aasta sama ajaga võrreldes). Teise kvartaliga võrreldes kasvas SKP 0,5 protsendi võrra. Inglise Keskpank prognoosis, et majanduskasv saab olema juulist septembrini 0,2 ja 0,3 protsendi vahemikus.

Enne Brexiti referendumit prognoosisid nii valitsus kui ka suurem osa ökonomiste, et Suurbritannia lahkumine Euroopa Liidust põhjustab majanduslanguse ning tõrjub eemale välisinvesteeringud. Nüüd on küsimus aga selles, kas majandus kasvab edasi või on olukord peagi muutumas?

„See on väga pikk protsess ja me oleme näinud ainult selle varast algust,“ ütles Inglise Keskpanga endine rahapoliitik Danny Blanchflower. „Me kardame, et majandus hakkab ikkagi aeglustuma. Oleme heas seisus, aga peagi võib saabuda tsunami.“

Suurbritannia statistikaamet teatas, et „tõendeid Brexiti negatiivsest mõjust majandusele ei ole“. See viis Briti riigivõlakirjade tootluse viimaste kuude kõrgeima tasemeni.

Analüütikud ütlesid, et majanduskasvu toetasid tarbimiskulutused, millele on omakorda hoogu lisanud odavnev nael. See on suurendanud turistide kulutamist Suurbritannias. Majandusel aitas kasvada peamiselt teenuste sektor, mis laienes 0,8 protsenti.

Hetkel kuum