Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Soome kaitsevägi päästis tootja masust

    Põltsamaa lähedal Esku riigimajandis omal ajal klubi juhataja ametit pidanud Jaan Halliste töötab ikka veel samas hoones, nüüd juhib ta töörõivaste tootmise ja rentimisega tegelevat firmat.

    Millest unistab Ponte tegevjuht Jaan Halliste?

    "Olen mõelnud laiendada rõivaste rentimise teenust. Paraku ei saa praegu pesumaja võimsust oluliselt suurendada, sest elektrivõimsusest jääb siin piirkonnas väheseks. See on Eesti Energiaga läbirääkimise küsimus, et peakaitse piirvõimsust suurendada. Samas olen uurinud ka muid lahendusi, näiteks vahetada elektriseadmed välja gaasi tarbivate seadmete vastu."

    OÜ Ponte äristrateegia – keskenduda üksikutele suurematele klientidele – on taganud edu ning lennutanud ettevõtte Gaselli TOPis 210. kohale. Ponte vorbib töö- ja vormiriideid allhanke korras teha peamiselt neljale Soome suuremale töörõivaste tootjale ning töörõivaste renditeenust tarbib viis suurt klienti Eestis. Ka möödunud aasta oli firmale hea, käive ja kasum jäid 2015. aasta tasemele.
    Ponte tegevjuhi ja omaniku Jaan Hallistega on raske kohtumisaega kokku leppida, sest tal on ülikiire – märtsi lõpuks peab valmis olema 14 000 rõivaeset Valio tehaste töötajatele Soomes. Samas on Esku külas maantee ääres asuv Ponte maja peaaegu inimtühi. Ponte ise ei õmble, seda teevad allhanketööna väikesed õmblusettevõtted üle Eesti.
    „Mul on päevas kaks videokonverentsi Valio inimestega või nendega, kes hakkavad Valio töörõivad Soomes pesema,“ räägib Halliste. „Samuti sõidan pidevalt meie õmbluspartnerite vahet.“ Ponte sai Valio emafirma suurtellimuse paljuski tänu sellele, et on neli aastat osutanud töörõivaste renditeenust Valio kontserni Eestis asuvale Laeva Meiereile ja Võru juustutehasele.

    Aastatel 2013–2015 kasvas OÜ Ponte käive 2,01 korda ja ärikasum 9,65 korda.

    1. Rendirõivad Valiole. 2013. aastal hakkas rendirõivaste suurkliendiks piimatööstus AS Valio Eesti, uued rõivakollektsioonid tehti Laeva meierei ja Võru juustutehase töötajate tarvis. Valio Eestis töötab kokku üle 450 inimese, enamik neist kasutab 6-7 komplekti töörõivaid. Kuna töörõivaste eluiga on kaks-kolm aastat, tuli 2015. aastal kollektsiooni uuendada.

    2. Allhanke mahu kasv. Koostöö Soome suuremate töörõivaste tootjatega (Image Wear ja Dimex) on pidevalt suurenenud. Ponte teeb Soome firmadele allhanget ja tellib ise allhanketöid Eesti väikestelt õmblusettevõtetelt.

    3. Madal stardipakk. 2013. aastal kukkus käive ja kasum kaks korda. Põhjus oli see, et 2012. aastal lõppes kolmeaastane mahukas projekt, kus õmmeldi Soome kaitseväele ligi 100 000 rõivaeset. Seega Gaselli TOPi lähteaasta sattus Ponte puhul olema ettevõtte üheks nigelamaks aastaks.

    Halliste on Pontega seotud alates 1995. aastast, kui tuli toona soomlasele kuuluvasse ettevõttesse tegevjuhiks. Varem on ta töötanud siin samas majas klubijuhatajana. Endine klubihoone kuulub Hallistele, endises saalis on nüüd Ponte kangaladu ja endises sööklas pesumaja.
    Suur pesumasin undab, selle ees on paar konteinerit mustade tööpükstega. Kardinate taga lappavad naisterahva vilkad käed pestud ja kuivatatud T-särke kokku.
    „Pärast lõunat saabub auto Laeva Meiereist ja siis on pesumaja musti tööriideid triiki täis,“ seletab Halliste ning jalutab kõrvalruumi. „Siin on meil väike laovaru kõikide meie rendiklientide rõivakomplektidega. Kui on palgatud tööle uus inimene, on talle ju kohe vaja töörõivaid.“
    Ettevõte hakkas töörõivaste rentimisega tegelema 2004. aastal. „Minu jaoks oli see kui tundmatus kohas vette hüppamine, ma ei teadnud töörõivaste rentimisest esialgu mitte midagi,“ tunnistab Halliste. „Positiivne oli see, et saime kohe väga hea ja suure lepingu ASiga PKC Eesti. Meie koostöö kestis kuni nende lahkumiseni Eestist eelmisel aastal.“
    Ponte õmbleb rendirõivaste kollektsioonid vastavalt kliendi valitud mudelitele. Töötajal peaks minimaalselt olema kolm komplekti töörõivaid: üks on seljas, üks on puhtana kapis ja üks on Pontes pesus. Toiduainetetööstuses on rõivakomplektide arv suurem, kuna seal peab iga päev olema inimesel puhas tööriie seljas. Kõik töörõivad on nimeliselt markeeritud ehk et rõiva seespool on kleebis inimese ja firma nimega. Kui rõivaese on katki läinud, parandab Ponte selle võimaluse korral ära või vahetab uue vastu välja.
    Ponte on paigaldanud kliendi juurde töörõivaste jaoks eraldi metallkapid. „Ehkki neis ei tohiks peale tööriiete midagi muud olla, on meie inimesed leidnud sealt jalanõusid, transistorraadioid ja isegi lõunavõileibu,“ muigab Halliste.
    Peale töörõivaste rendi toodab ettevõte aastaringselt töö- ja vormirõivaid, mis peamiselt eksporditakse Soome. Halliste sõnul on konkurents Eestis väga suur, tööriiete õmblejaid on sadakond ja tööriiete rendituru suveräänne liider on OÜ Lindström.
    Jaan HallisteFoto: Väinu Rozental
    Ponte üks mahukamaid töid läbi aegade on olnud suviste ja talviste vormirõivaste õmblemine Soome kaitseväele. Aastatel 2004–2012 õmmeldi kokku ligi 300 000 rõivaeset. „Kuna kogused olid väga suured, saime aru, et neid ei ole võimalik Eestis toota, ning seepärast otsisime lepingupartnereid mujalt, täpsemalt Valgevenest,“ räägib Halliste.
    Koostööpartnerid olid kaks Valgevene riiklikku õmblusettevõtet. Koostöö nendega lõppes 2012. aastal, kui viimane partii sai valmis. Halliste lisab, et Ponte elas masu üle paljuski tänu Soome kaitseministeeriumi tellimustele.
    Küsimusele, kas Ponte on õmmelnud vormiriideid ka Eesti kaitseväele, vastab Halliste, et korra on see õnnestunud. „Hangetel oleme osalenud muidugi kordades rohkem, aga võitnud pole,“ märgib ta. „Kaheksa aastat tagasi tellis üks hanke võitnud konstruktorfirma meilt allhanketööna umbes 3000 komplekti. Õmblesime kõrbevormid, alates pükstest ja jakkidest ning lõpetades mütsi ja kiivrikattega. Oli hea tunne küll, kui telekast näidati Afganistani missioonilt koju naasvaid poisse, kellel seljas meie õmmeldud vormiriided.“

    Jaan HallisteOÜ Ponte tegevjuht ja omanik

    "Kes tahab vilja lõigata, peab kallist seemet külvama. Rendiäri ei ole hõlptulu saamine. Kui tahad selles valdkonnas midagi saavutada, pead sinna ka investeerima. Näiteks investeerisime me Valio rendirõivaste tootmiseks ja rendikappide muretsemiseks 120 000 eurot. Meie huvi on kasutada kvaliteetseid materjale, et töörõivad võimalikult kaua kestaksid ja ilusad välja näeksid."

    Töörõivaste tootja kolm soovitust
    1. Hoia koostööpartnereid. Kui sa oled leidnud usaldusväärse koostööpartneri, ei tohi tema usaldust kuritarvitada. Läbirääkimistel tuleb alati minna kompromissile, mitte püüda oma tahet peale suruda. Samas ei maksa ka liigseid järeleandmisi teha, sest nii võid endale sõrme lõigata.
    2. Looda iseendale. Kuna Ponte on suhteliselt väike ettevõte, ei näe ma põhjust, miks peaksin kaasama äripartneri. Võib-olla on see minu põikpäisus, et olen üritanud üksinda asja vedada, kuid iseendale loota on siiski kõige kindlam. Kui sul on kompanjonid, siis ei pruugi teada, kes kus suunas tegelikult veab. Selliseid markantseid näiteid on olemas.
    3. Õpi keeli. Keeleoskus on üks eeldusi, kuidas saada endale uusi kliente ja uusi tutvusi. Ma ei ole soome keelt õppinud, ent see on mulle aastate jooksul külge jäänud. Suur pluss on vene keele oskus. Olen Valgevene koostööpartnerite juures käinud koos paljude Soome tootmisettevõtete juhtidega. Üks asi on suhelda läbi tõlgi, aga kui istud valgevenelastega ärilõuna või õhtusöögi lauas ja saad nendega suhelda otse, ilma tõlgita, on see hoopis midagi muud. 

    OÜ Ponte

    Asutatud 1992 kevadel.

    Toodab töö- ning vormirõivaid, rendib töörõivaid.

    Tegevjuht ja omanik Jaan Halliste.

    Gaselli TOPis 210. kohal.

    Töötajaid 4.

    Teeb allhanke korras töörõivaid järgmistele Soome firmadele: Image Wear Oy, Dimex Oy, Grolls Oy, Standa Oy.

    Rendib töörõivaid ASile Valio Eesti, ASile Põltsamaa Felix, ASile Greiner Packaging jt.

    1992 kevad – alustas töörõivaste tootmisega Ida-Virumaal Jõhvi vallas.

    1995 – töörõivaid hakati õmblema Põltsamaal (tsehh suleti 2010. aasta suvel).

    2004 – algas koostöö Valgevene tekstiiliettevõtetega. Aastatel 2004-2012 valmistati Soome kaitseväele umbes 300 000 suvist ja talvist välirõiva eset.

    2004 – käivitatakse pesumaja ja hakatakse pakkuma töörõivaste renditeenust, esimene klient oli AS PKC Eesti (koostöö kestis kuni 2016. aastani).

    Jaan Halliste

    Õppinud Tallinna Pedagoogilises Instituudis kultuurharidustöö erialal (lõpetamata).

    Töötanud Esku riigimajandis klubijuhina.

    Alates 1995. aastast töötab Ponte tegevjuhina

    Allikas: OÜ Ponte, Äripäev

    Pane tähele
    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus. Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2013, 2014 ja 2015. 2013. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2013-2015 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%. TOPi jõudis tänavu 875 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.