• Jaga lugu:

  Schäuble hoiatas uue finantskriisi eest

  Wolfgang SchäubleFoto: Scanpix/Reuters

  Peagi ametist lahkuv Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble hoiatas Financial Timesile antud intervjuus, et keskpankade rahakülv ning kasvav võlg on suurendanud uue finantskriisi ohtu.

  Viimased kaheksa aastat euroala suurima majandusega riigi rahandust juhtinud Schäuble rääkis, et triljonid dollarid, mille keskpangad turgudele pumbanud, toovad kaasa uute mullide tekkimise ohu.
  „Meil pole aimugi, kus järgmine kriis aset leiab, aga kogu maailma ökonomistidele teevad muret suurenenud riskid, mille toob kaasa üha suurem ja suurem likviidsuse kuhjumine ning avaliku ja eravõla kasv. Ka mulle teeb see muret,“ ütles ta.
  Schäuble hoiatas intervjuus Financial Timesile ka riskide eest euroala stabiilsusele, eriti tugevalt tõi ta välja pankade bilansid, milles on viimase finantskriisi tulemusena jätkuvalt hulganisti halbu laene.
  „Me peame tagama, et oleme piisavalt vastupidavad, kui kunagi uue majanduskriisiga silmitsi tuleb seista – majanduses ei ole igavesti nii head ajad kui praegu… Peame sellega pidevalt töötama,“ rääkis ta.
  Karmi eelarvepoliitika eestkõnelejal Schäublel oli võtmeroll euroala võlakriisi lahendamisel. Kreekas ja mujal Lõuna-Euroopas nähakse temas kasinuspoliitika arhitekti ning mõistetakse ta tihti hukka. Intervjuus kaitses Schäuble enda lähenemist ja märkis, et kasinus tähendab lihtsalt mõistlikku finantspoliitikat, mille järgi pole suurem defitsiit tingimata hea asi.
  Kriisi lahendamisel rakendatud poliitika oli tema sõnul ennustatav, usaldusväärne ning suurendas usaldust. Lisaks toetab säärane poliitika Schäuble sõnul kasvu – praegune Saksa majandusbuum, millele viitavad näiteks kasvav sisenõudlus ja investeeringud ning taasühinemisest saadik madalaim tööpuudus, näitab, et reeglitest kinni pidamine ja defitsiidi vältimine on õigustatud, ütles ta.
  Täna osaleb Schäuble tema jaoks viimasel euroala rahandusministrite ehk niinimetatud eurorühma kohtumisel. Rahaliidu vallas on tema sõnul teha veel palju – kogu Euroopa Liit peaks tema sõnul euro valuutana kasutusele võtma ning euro tuleb teha stabiilsemaks.
  Samas tuleb peagi Saksa parlamendis spiikriametit pidama hakkava Schäuble sõnul kaitsta ELi liikmesriikide elanikke demagoogide eest, kes ütlevad, et Euroopa eest tuleb liiga palju maksta ning oleks parem maksta vähem. „Britid on meile näidanud, kui rumal see on. Selles mõttes on nad andnud suure panuse Euroopa integratsiooni, ehkki lühiajaliselt see Suurbritanniat eriti ei aita,“ rääkis ta.
  Arvatakse, et veteranpoliitiku üks suuremaid katsumusi spiikrina saab olema valimistel 12,6% hääli saanud imigratsioonivastase ja euroskeptilise partei Alternatiiv Saksamaale (AfD) ohjamine. Schäuble sõnul on valimistulemus tegelikult isegi päris hea. „Euroopas oleksid paljud õnnelikud, kui [populistid] saaksid igal pool ainult 12,6 protsenti,“ märkis ta.
  Schäuble sõnul pole aga mingit võimalust, et Saksamaa tagasi äärmusrahvusluse küüsi langeks. „Rahvas on mures selle pärast, kuidas maailm muutub, on rahulolematust, on inimesi, kes tunnevad end kõrvalejäetuna, palju tajutakse ebavõrdsust,“ möönas ta, ent rõhutas, et mingit alust pole arvata, et Saksamaal oleks ohus demokraatia või õigusriigi põhimõtted.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.