Äripäev • 19. oktoober 2017 kell 6:51

Ksenija Sobtšak kandideerib Venemaa presidendiks

Ksenija Sobtšak kandideerib Venemaa presidendiks.  Foto: TASS/Scanpix

Vene teletäht ja ajakirjanik Ksenija Sobtšak teatas, et kavatseb tuleval aastal kandideerida Venemaa presidendiks.

Sobtšak ütles videopöördumises, et tal on õigus kandideerida presidendiks nagu igal Venemaa kodanikul ja ta kavatseb seda õigust kasutada, vahendasid ERRi teleuudised.

Sobtšak on Venemaal tuntud seltskonnategelane, keda ajakiri Vogue on võrrelnud USA staari Paris Hiltoniga. Sobtšaki Instagrami-kontol on üle viie miljoni jälgija. Tema isa Anatoli Sobtšak oli Peterburi uuendusmeelne linnapea, kes võttis 1990ndatel aastatel linnavalitsusse tööle Vladimir Putini.

Ksenija Sobtšak hakkas opositsiooni ridades tegutsema ja Kremlit kritiseerima alates 2012. aastast, kui Putin uuesti presidendiks sai.

Venemaa presidendivalimised toimuvad 2018. aasta 11. märtsil. Seni pole Putin veel teatanud oma kandideerimisest.

Valimistel osaleda kavatseva opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi vastu otsib keskvõim kõikvõimalikke põhjendusi, et tema kandideerimine ära keelata. Peagi peaks vabanema Navalnõi järjekordse aresti alt, seekord vahistati ta 20 päevaks, süüdistatuna avalike kogunemiste korraldamise seaduse korduvas rikkumises. Sel nädalal vahendas Navalnõi blogi, et Euroopa Inimõiguste Kohus mõistis ta õigeks Venemaal peetud nn Yves Rocher' riisumissüüdistuses. Kohus leidis, et Navalnõi 2014. aastal süüdi mõistnud Vene kohtu otsus oli poliitiliselt motiveeritud ning protsessis ei järgitud õiglase kohtupidamise reegleid.

Aasta tagasi leidis Euroopa Inimõiguste Kohus, et samamoodi oli poliitiliselt motiveeritud 2013. aasta kohtuotsus, millega Navalnõi mõisteti viieks aastaks tingimisi vangi, süüdistatuna riisumises firmast Kirovles.

Hetkel kuum