Ruukki tuleb uue kaubamärgiga

Sarnaselt Skandinaaviale soovib Ruukki ka Baltimaades Tibnori kaubamärgiga kanda kinnitada.  Foto: Scanpix / Postimees
Urmo Andressoo • 3 november 2017

Ruukki Products AS jagunes teisipäeval juriidiliselt kaheks. Ettevõtte terastoodetega tegelev haru hakkab edaspidi Baltikumis tegelema Tibnor Estonia AS nime all.

Ruukki Products ASi Baltikumi müügidirektori ning nädala eest loodud Tibnor Estonia ASi juhatuse liikme Richard Dobruse sõnul on ettevõtte plaan asuda ka Baltikumis välja arendama Põhjamaades juba kanda kinnitanud Tibnori kaubamärki. „Põhieesmärk ongi kasutada seda ka juriidilise nimena, et anda klientidele ja turule edasi selge sõnum,“ selgitas jagunemist Dobrus.

Tibnor on endise Ruukki Metalsi järeltulija ning tegeleb just terastoodete laomüügi ja ladustamise, transpordi ja töötlemisega, märkis Dobrus, viidates, et tegu on puhtalt B2B (ärilt ärile) ettevõttega. „Pakume näiteks Eesti alltöövõtjale varianti osta meilt väiksemas koguses kaupa, seda siin ladustada ja ka töödelda. Väiksemal ettevõttel pole sageli võimalust lubada endale suuremaid koguseid ning pole ka kõiki pinke, et neid töödelda,“ selgitas ta.

Jagunemine töökorralduses muutusi ei too, kinnitas Dobrus. „Oleme ka töötajatele teatanud, et kõik jääb nii, nagu see on seni olnud. Meil ei ole planeeritud mingeid muudatusi. Jagunemine on pigem turule suunatud informatsioon,“ sõnas ta.

Kliendid üha nõudlikumad

Terasetööstuse seisu kommenteerides tõdes Dobrus, et tervikpilt on hea. „Need, kes teevad tooteid või alltöövõttu Soome, on käivet kasvatanud. Küll mitte suurelt, kuid 5-10% kanti,“ tõdes ta. Oma klientidest rääkides möönis Dobrus, et viimasel ajal on toimunud selge mõttemalli muutus ning panustama on hakatud automatiseerimisse. „Ka toorainete ja teenuste kvaliteet on kasvanud. Ettevõtted tahavad olla järjest efektiivsemad,“ möönis ta.

Sektorit viimastel aastatel pitsitanud tööjõupuudust kommenteerides ütles Dobrus, et töökäsi küll jagub, kuid neid tuleb hoolega hoida. „Anname endale aru, et meil pole ükski inimene ülearune,“ kinnitas ta. Kui aga peakski mõni töökoht vabaks jääma, ei ole uue inimene leidmine kerge. „Spetsialisti, näiteks inseneri tasemel inimest, on alati keeruline leida,“ nentis Dobrus ja lisas, et isegi õige inimese leidmise korral on tema väljakoolitamine aeganõudev.

Ruukki Products AS kui ka vastloodud Tibnor AS kuuluvad alates 2014. aastast Skandinaaviast pärit SSAB terasekontserni. Kontserni mullune käive ulatus üle 700 miljoni euro. Grupi peakontor asub Rootsis ning selle aktsiad on noteeritud nii Stockholmi börsil kui ka Helsingi börsi lisanimekirjas.

Hetkel kuum