Äripäev • 21. märts 2018 kell 9:58

Amazoni Rootsi tulek veaks Eesti tarbija näo naerule

Foto: Scanpix/Reuters

Äripäeva raadio hommikuprogrammis esinenud DPD Eesti ASi juht Rainer Rohtla sõnul oleks Amazoni tulek Rootsi pealinna naabrusse siinsele tarbijale ja e-kaupmeestele väga suure mõjuga.

„Amazoni tuleku osas ei tea me, kas ja kuhu see ladu pannakse. Kui ta aga tuleks Stockholmi piirkonda ja enamusele müügiartiklitest Eesti ka avatakse, tähendaks see, et meie inimesed saaksid kauba järgmisel päeval kätte, vähemalt ennelõunal tehtud tellimuse Tallinna piirkonnas.“ lausus Rohtla.

„Selge, et sellise hiiglase avamine mõnele riigile tarneteks mõjutab ka Eesti e-kaupmehi,“ lausus Rohtla. „Suured lähevad sarnaselt edasi, ehkki turuosa kaotus võib tulla. Aga väiksemad peaksid oma äriplaanidele tõsiselt otsa vaatama ja kas siis näiteks liituma Hansabay, Astri, Osta või teistega.“

Põhjamaade meedia on viimastel nädalatel spekuleerinud amazon.se peatse avamise üle, kuid ettevõte pole ise neid kuuldusi kommenteerinud. Amazoni turuosa on mõnes Euroopa riigis pea 50%, kuid Eestis väiksem, kuna paljud kauplejad piiravad transporti Eestisse.

Eesti e-kaubandus kasvas mullu 30% ja kõik sellel turul tegutsevad ettevõtted investeerivad, et kasvava nõudlusega toime tulla. DPDgi investeerib pakiautomaatide võrku Balti turul kahe aasta jooksul 5 miljonit eurot. DPD Eestil on praegu 32 pakiautomaadipunkti, sel aastal tuleb juurde üle 50.

Hetkel kuum