Äripäev • 5. aprill 2018 kell 6:06

Riik korraldab ettevõtjatele viimase miili konkursi

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo  Foto: Raul Mee

Majandusministeerium teatas, et on lõpule jõudmas viimase miili toetusmeetmega, mille eesmärk on viia kiire interneti püsiühendus kodudesse, kus see praegu puudub või ei ole piisava võimekusega.

Seni lubas Euroopa Liidu rahastatud projekt rajada võrgukaabli kuni elamuteni, kuid nüüd aitab viimase miili toetus viia kiire internetiga liitumise võimaluse otse kinnistupiirini, selgitas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

Sealjuures peab rajatav võrk olema selline, mis võimaldab teenuseid pakkuda kõigil seda soovivatel sideettevõtjatel. See tähendab, et elanikud saavad ise valida, millise internetipakkuja teenust nad kasutada soovivad, selgitas minister.

Viimase miili projekti raames rajatava võrguga liitumine toimib samuti nagu elektri- ja kanalisatsioonivõrguga liitumine ning riik reguleerib ka maksimaalse liitumistasu, mis ei tohi ületada 200 eurot.

Määruse valmides korraldatakse selle alusel avalik konkurss sideettevõtjatele. Viimase miili toetusmeetme maht on 20 miljonit eurot viieks aastaks. Eestis on ligi 164 000 kinnistut, kus ei ole ligipääsu kiirele internetile. Kiireks internetiks loetakse ühendust, mis võimaldab allalaadimiskiirust vähemalt 30 megabiti sekundis.

Hetkel kuum