Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Uuring: toiduainetööstuse teaduskoostöö tõusuteel
Pooled Swedbanki tööstusettevõtete küsitluses osalenud toiduainetööstuse ettevõtted leiavad ettevõtte pikaajaliste eesmärkide saavutamiseks on vaja koostööd teadusasutuste ja ülikoolidega.
„Üle poolte sektori ettevõtetest teeb koostööd teadusasutustega ja ülikoolidega. Tööstuses keskmiselt on see number 28%. On hea meel näha, et pidev lisandväärtuse otsimine on tõuganud sektori ettevõtjad koostööle partneritega teaduse valdkonnast,“ Swedbanki toiduainetööstuse sektori juht Oliver Olt teate vahendusel.
Investeeringuid kavandavad peaaegu kõik küsitlusele vastanud ettevõtjad. Lisaks nähakse ette, et investeeringute maht kasvab 23,4% võrra.
8,4protsenti oli võõrtööjõu osakaal toiduainetööstuses eelmisel aastal
Oliver Olti sõnul on toiduainetööstuse sektori kindlustunne tugev. „Enamus vastanutest plaanib kasvatada nii käivet kui kasumit, keskmiselt ennustatakse kasumi tõusu 5,2%, mis on kõrgem kui eelmisel aastal,“ selgitab Olt.
Samal ajal tunnetavad ettevõtjad jätkuvalt tööjõupuudust – viiest vastajast kolm peab seda probleemiks. Olt lisab, et eelneva valguses on võõrtööjõu osakaal seda kasutavates ettevõtetes teinud aastaga hüppelise kasvu.
Kui aasta tagasi oli võõrtööjõu osakaal ettevõttes keskmiselt 1,9%, siis tänavu 8,4%, mis on tööstuse kõrgeim näitaja.
Swedbank korraldab ettevõtjate abiga tööstusuuringut juba seitsmendat aastat järjest. Tänavu vastas küsitlusele 305 Eesti olulisemat tööstusettevõtet. Nende hulgas oli 40 toiduainetööstuse sektori ettevõtet, kelle kogukäive oli 2017. aastal üle 900 miljoni euro
Minu Äripäeva kasutamiseks logi sisse või loo konto.