Äripäev • 25 mai 2018

Eesti on usin euroraha kasutaja

Euromünt  Foto: Reuters/Scanpix

Eestile 2014.–2020. aastaks eraldatud Euroopa Liidu struktuurifondide rahast on projektide toetustele läinud 61 protsenti, vahendas rahandusministeerium.

Projektide toetusi makstakse Eestis välja rohkem, kui on Euroopa Liidu keskmine, raha kasutusele võtmise määra poolest on Eesti ELi riikide hulgas kaheksandal kohal.

Eelmise aasta lõpuks oli heaks kiidetud kokku 2648 kolmest struktuurifondist rahastatavat ning lõpetatud 1005 projekti. Neile antud toetuste maht on kokku 61 protsenti Eestile 2014.–2020. aasta perioodiks eraldatud struktuuritoetuse põhiosast. Sealhulgas oli Euroopa Sotsiaalfondi projektidele suunatud 80 protsenti, Euroopa Regionaalarengu Fondi projektidele 56 protsenti ja Ühtekuuluvusfondi projektidele 61 protsenti toetuse põhiosast.

Toetusi oli eelmise aasta lõpuks makstud välja 786 miljonit eurot ehk 17 protsenti toetuse põhiosast. Kolmest struktuurifondist Eestile määratud toetuste põhiosa on kokku 3,3 miljardit eurot, millele alates 2019. aastast lisandub tulemusreserv mahus 210 miljonit eurot.

Struktuurifondide rahastuse toel on valminud näiteks Viimsi, Rapla ja Paide riigigümnaasium, praegu käib Haabersti ristmiku ümberehitus.

Hetkel kuum