Kinnisvaraturgu kujundavad lumehelbekesed

1partner kinnisvara juht Martin Vahter.   Foto: TAIRO LUTTER

Kinnisvaraturul on juba mõnda aega suurenenud uute korterite osakaal. Trendile aitab kaasa ka niinimetatud lumehelbekeste põlvkond, kes ei tunne värvi ega tapeeti, et ise remonti teha, ütles 1Partner Kinnisvaragrupi tegevjuht Martin Vahter.

Vahter andis täna hommikul Äripäeva hommikuprogrammis ülevaate kinnisvaraturu seisust. Üha enam tuleb Tallinnas turule uusi kortereid, mille ruutmeetrihind algab 2000 eurost. „Võib-olla mõnes projektis saab veel mõne korteri alla selle, aga üldiselt tuleb sellise hinnaga juba arvestada,“ ütles ta.

Vahteri sõnul haarab uute korterite kallinemine kaasa ka ülejäänud turu. Kuna kinnisvara on kallinemas, on paljudel raskusi kokku saada korteri ostuks vajalik sissemakse. See tähendab omakorda, et paljud, kes on üüriturul, sooviksid tegelikult korterit osta, aga neil pole selleks lihtsalt praegu võimalust.

Uute korterite osakaal on Vahteri sõnul kasvanud juba mitu aastat järjest. Sellele annab omakorda hoogu ka nn lumehelbekeste põlvkond, kes eelistab mugavust ega tea eriti, mis on värv või tapeet, naljatles Vahter. „Vahepeal tundub, et soovitakse isegi üle oma võimete elada,“ lisas ta.

Vahter lisas, et kinnisvarabürood teavad, et hinnad ei saa lõputult kasvada, ja mäletavad ka, kuhu selline hinnakasv eelmine kord viis. „Loomulikult on iga kriis erinev ja iga kord ei pruugigi kriis tulla, kuid määramatust on praeguses majanduskeskkonnas palju,“ rääkis ta. Tema sõnul paneb kinnisvarabüroosid muretsema tööjõupuudus. „Kinnisvaraturg on peegeldus üldisest majandusest – kui mujal läheb hästi, läheb meil ka ja vastupidi,“ ütles ta.

Hetkel kuum