Äripäev • 19 jaanuar 2019

Idufirmaviisat taotleti varasemast kaks korda rohkem

Eelmisel aastal taotles start-up-viisat 483 töötajat ning 174 iduettevõtte asutajat, mis on 2017. aastaga võrreldes enam kui kaks korda rohkem. Viisa taotlusi laekus ja ka rahuldati enim Indiast, Venemaalt ja Türgist, teatas KredEx.

Iduettevõtja Sten Tamkivi leian, et Eesti tehnoloogiasektor on praegu oma arengu laineharjal.  Foto: Veiko Tokman

Kõige enam on Eestisse ümber asutud Ukrainast, Brasiiliast, Venemaalt, Ameerika Ühendriikidest ja Indiast. Kahe aasta jooksul alates start-up-viisa loomisest on programmi raames siia ümber asunud või saanud selleks õiguse 931 inimest.

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul näitab viisaprogrammi edu, et Eesti iduettevõtetel on selge vajadus uute töötajate järele. "Arvestades, et 2018. aasta oli iduettevõtetesse tehtud investeeringute poolest rekordaasta, on selgelt näha ka, et seda raha kasutataksegi peaasjalikult uute, suure lisandväärtusega töökohtade loomiseks. Seejuures tuleb toonitada, et vajadus pole sugugi mitte ainult IT arendajate järgi – kiirelt kasvavad iduettevõtted vajavad ka turundajaid, müügitalente, klienditoe inimesi, disainereid jne. Seega on nende investeeringute mõju selgelt laiapõhjalisem," selgitas Truu.

Iduettevõtja ja Eesti Startupi Juhtide Klubi presidendi Sten Tamkivi ütles pressiteates, et Eesti tehnoloogiasektor on oma arengu laineharjal. "Eesti iduettevõtete töötajate arv kasvas 2018. aastal üle 5000 piiri ning võib prognoosida, et see kasv jätkub sarnaselt eelmistele aastatele ka tänavu ja oodata on taas 30% kasvu. Start-up-viisa on selgelt leevendanud suure kasvupotentsiaaliga iduettevõtete vajadust leida uusi andekaid töötajaid," märkis Tamkivi.

Startup Estonias viisaprogrammi eest vastutava Merilin Luki sõnul on eesmärk 2019. aastaks kasvatada Eestisse ümber asuvate inimeste arvu 1000 inimeseni aastas.

Kohaliku iduettevõtete kogukonna, siseministeeriumi ning Startup Estonia koostöös sündinud start-up-viisa võimaldab Euroopa Liitu mittekuuluvate riikide kodanikel siinsete iduettevõtete heaks töötada, olemasolevaid iduettevõtteid siia kolida või Eestis uusi asutada.

Start-up-viisat on õigus taotleda ettevõtte asutajatel ja töötajatel, kui ettevõte on saavutanud start-up'i staatuse, mida otsustab seitsmest Eesti start-up-kogukonna organisatsioonist koosnev start-up-komitee. Start-up'i staatust on kahe aasta jooksul taotlenud rohkem kui 1100 ettevõtet enam kui 80 riigist ning õiguse start-up-viisat taotleda on saanud 411 ettevõtet.

Hetkel kuum