• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maksud – 2, pension – 3, hallide passide kadumine – 5+

  Janek MäggiFoto: Andres Haabu

  Valitsuse suhtumine ettevõtjatesse on vastik ja ahistav, kodakondsuspoliitikat tuleb aga veelgi pehmendada, hindab ettevõtja Janek Mäggi uue valitsuse tegemisi hindele 3+.

  Valitsuse vahetumine on alati hea. See on reaktsioon ühiskonnas toimunud muutustele. Reformierakonna headust saab hinnata alles nüüd, kui ta enam võimul ei ole.
  Kavandatavad maksumuudatused mulle ei meeldi – segane värk, keegi ei saa aru, mis tegelikult tehakse, kuidas tehakse ja miks tehakse. Mis paremaks läheb? Kes võidab? Kes kaotab?
  Kas Eesti muutub õiglasemaks? Ei usu. Kui nt ainult arstidel või õpetajatel tõsta palka, siis kõik ülejäänud jäävad suhteliselt vaesemaks. Uue ümberjagamiskavaga on sama lugu. Muutustega peaks likvideerima olemasolevat ebaõigust, mitte seda juurde tekitama. Praegu tundub, et tekib mõnes kohas juurde.
  Ettevõtjate erimärgistamine
  Mulle tundub vastik, et ettevõtjad ei lähe uuele poliitikale korda. Värvilised numbrimärgid jms ei erine Taaveti tähe nõudmisest juudi kuuel teise maailmasõja ajal. Kulla valitsus, ettevõtlus ei vaja mitte pärssimist, vaid innustamist. 
  Pöörane ülereguleerimine häirib samuti. Kodanik ei ole loll, isegi kui see Toompealt alla vaadates nii paistab. Vabaduse mõte on ka isiklikud vabadused. Vabadus tegeleda ettevõtlusega ilma häbimärgistamata. Ilma ahistamata.
  Pensionisüsteemi muudatusse suhtun neutraalselt, sest ma ei usu riigi võimesse mind pensionipõlves poputada. Seda süsteemi muudetakse tulevikus kindlasti veel korduvalt, sest küllap millalgi tuleb jälle uus valitsus, kes on eelmisest palju targem ning suudab tulevikku väga täpselt ennustada. Tehku, mis tahavad.
  Kodanikuks 3 aastaga
  Veidi paneb muidugi imestama, kuidas Eesti Vabariigi ametnikearmee on sedavõrd kiiresti totaalselt suutnud end uuele poliitikale ümber häälestuda. Põhjuseid võib olla kaks: Reformierakond ei suutnudki palgata lojaalseid töötajaid või on Keskerakonnal võime kodustada ära kõik Eesti inimesed. Tõde on küllap mõlemas väites.
  Kodakondsuse andmise lihtsustamisse suhtun aga väga positiivselt. See on ainus Eesti riigile kasulik mõte. Mina ei nõuaks ka keeleoskuse kõrgemat taset kui „tere!“. Sellest piisab. Isegi eeltingimus olla elanud Eestsis 25 aastat, on selgelt liiga palju. Ma annaks kodakondsuse igale inimesele, kes on Eestis elanud seadusekuulekalt 3 aastat ja kellel on näiteks kaks Eesti Vabariigi kodanikust soovitajat/tunnistajat, et ta on tubli mees/naine ja Eestil on teda vaja.
  Väheneva rahvastikuga riigis, kus niikuinii on rahvas omavahel segunenud, on praegune kodakondsuspoliitika nagu neegrite ja valgete eraldamine ülem- ja alamlassiks USAs 19. sajandi keskpaigas. Olen nõus mõttega, et eestlane on Eesti Vabariigi kodanik. Ükskõik, mis keelt ta räägib.
  Keel ei loe midagi. Isegi meelsus mitte. Loeb inimene. Ka eestlaste hulgas on inimesi, kelle meelsus ei ole Eesti Vabariigile kasulik. Saagem üle!
  Kokkuvõttes: 1) maksupoliitika – 2 (kasutu); 2) pensionimuudatus – koolipoisi 3 (midagi peab püüdma teha); 3) kui hallid passid kaovad – 5+ (Eesti saab tervemaks).
  Äripäev küsis arvamusliidritelt, omanikelt ja juhtidelt hinnanguid uue valitsuse tegevuse kohta. Pikemaid hinnanguid avaldame alates tänasest arvamuslugudena, üldistav uudislugu ilmub tuleva nädala alguses. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Sille Pettai: rohepööre vajab heas mõttes survet
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Me ei saa eeldada, et ühiskonna meel muutub pelgalt riigi võetud rohepöörde eesmärkide najal. Vajame sotsiaalset ja seadusandlikku survet ning raami, kirjutab SmartCapi fondijuht Sille Pettai Äripäeva idufirmade portaalis foundME.
Snaige küsib kahjumi katteks aktsionäridelt miljon eurot
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Snaige kutsus kokku erakorralise aktsionäride koosoleku kahjumi katmise ja firma restruktureerimise arutamiseks; aktsionäridelt vajatakse lisaraha miljon eurot.
Pea püsti, see on normaalne kriisiaeg
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kobarkriiside raskuse all optimismi säilitamine on võimalik ja annab tugeva efekti, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Analüüs: liigume elatustaseme poolest tagasi 2019. aastasse
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Palgakasv jätkus esimeses kvartalis hoogsas tempos - keskmine brutokuupalk kerkis aastaga 8 protsendi võrra -, hinnad aga tõusid sellest ikkagi kaks korda kiiremini, kommenteerib Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.
Eesti ehtetootja suurendas kasumit ja võttis dividendi
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.
Eesti ehtetootja Juveel, kellest grammike üle poole kuulub küll soomlastele, kasvatas eelmisel aastal viiendiku võrra käivet ja poole võrra kasumit ja maksis omanikele üle poole miljoni euro dividendi.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.