Mait Kraun • 19. september 2016 kell 20:34

Börs: investorid ootavad keskpankade otsuseid

Kauplejad New Yorgi börsil.  Foto: EPA

Dollar odavnes koos USA riigivõlakirjadega ning aktsiaturud jäid sisuliselt samale tasemele, sest Apple'i aktsia langes ja investorid ootavad keskpankade rahapoliitika otsuseid, vahendab Bloomberg.

Dollar odavnes ning USA võlakirjade tootlused tõusid, sest investorid ei usu, et Föderaalreserv ülehomme intressimäärasid tõsta. Sellel nädalal toimub ka Jaapani Keskpanga kohtumine, aga ökonomistide seas ei ole üksmeelt, kas stimuleerimist laiendatakse või mitte. Dollari langus aitas toorainete hindadel tõusta. Standard & Poor’s 500 indeks hakkas küll päeva alguses tõusma, aga Apple’i aktsia langus viis indeksi päeva lõpuks samale tasemele tagasi.

Finantsturgude volatiilsus on viimase kahe nädala jooksul kasvanud, sest investorid muretsevad, et keskpankade meetmed ei ole enam nii efektiivsed ja isegi mõtekad. Föderaalreserv tõstis eelmise aasta detsembris küll intressimäärasid, aga edasisest rahapoliitika karmistamisest on vastakate majandusandmete tõttu hoidutud. Kauplejate hinnangul on intressimäärade tõstmise tõenäosus sellel nädalal 20 protsenti. Veel augusti lõpus oli tõenäosus 40 protsenti.

„On võimalus, et volatiilsus võib edasi kesta, sest ma ei arva, et Föderaalreserv teeb olukorda turgude jaoks selgemaks,“ ütles investeerimisfirma Robert W. Bairdi investeeringute juht Bruce Bittles. „Föderaalreserv ei tõsta sellel nädalal intressimäärasid, aga tõenäoliselt antakse agressiivselt mõista, et intresse siiski mingil hetkel tõstetakse.“

S&P 500 indeks tõusis päeva alguses 0,7 protsenti, aga taandus lõpuks päeva alguse tasemele. Päev lõpetati 2139 punktil. Dow Jones langes 0,02 protsenti 18 120 punktini. Euroopa aktsiatel läks täna paremini ja Stoxx Europe 600 indeks tõusis 1 protsendi. Arenevate turgude aktsiad kallinesid, sest Föderaalreservi tagasihoidlikus muudab investoreid riskialtimaks.

WTI toornafta kallines 0,5 protsenti ja Brent tõusis 0,4 protsenti. Kummagi barrel maksis päeva lõpuks vastavalt 43,25 ja 45,93 dollarit. Kulla hind tõusis 0,6 protsenti 1317 dollarini untsist.

 

Hetkel kuum