Liina Laks • 15. märts 2017 kell 5:56

Trump pidi tulud avalikuks andma

Donald Trump  Foto: EPA

USA uudistekanali surve sundis Valge Maja avaldama president Donald Trumpi tuludeklaratsiooni – küll vaid 2005. aasta oma ja kahe lehekülje pikkuselt.

Handelsblatti maksueksperdid selgitavad, et alternatiivse miinimummaksu (alternate minimum tax) taga on president Reagani ajal tehtud seadus, mis pidi ära hoidma superrikaste kombe ühekorraga nii palju positsioone maha või kuludesse kirjutada, et nad peaeegu enam üldse tulumaksu maksma ei pidanud. See on seesama maks, mille Trump nüüd kaotada tahab.

Valge Maja kinnitusel teenis Trump 2005. aastal enam kui 152,7 miljonit dollarit ning maksis sellelt 38,4 miljonit eurot riiklikke makse. Selle info avaldas Valge Maja siis, kui uudistekanal MSNBC sai kätte Trumpi tuludeklaratsiooni kaks lehekülge ja teatas, et plaanib selle avalikustada.

Avaldatud andmetest näeb, et Trumpi naine Melania maksis samal ajal 5,3 miljonit dollarit makse, lisaks veel 31 miljonit nn alternatiivse miinimummaksuna. Trump on teinud ettepaneku see maks kaotada.

2005. aastal teatas Trump 103 miljoni dollari suurusest kahjumist, kuigi see summa ei kajastu Bloombergi andmetel meediale lekkinud tuludeklaratsioonis.

Need arvud näitavad, et Trumpi maksumäär oli tol aastal 25 protsenti. Võrdluseks: endise Massachusettsi kuberneri Mitt Romney maksumäär oli 2010. aastal avaldatud tuludeklaratsiooni järgi 13,9 protsenti ning Warren Buffett maksis mullu väidetavalt 16 protsendi jagu riiklikke makse.

Avaldatud andmed ei ütle midagi Trumpi tuluallikate kohta, kuid üks miljon tuli palkadest, 9,5 miljonit maksustatavatest intressidest, 42,4 miljonit oli äritulu, 32,2 miljonit kapitalitulu ning 67,4 miljonit oli kinnisvarast, honoraridest ja muust saadud tulu.

Valge Maja teatas, et uudistekanal MSNBC tahab nii meeleheitlikult head reitingut saavutada, et on valmis riskima maksuseaduse rikkumisega. USA seaduste järgi on võimalik ebaseadusliku tuludeklaratsiooni avaldamist karistada kuni viie aastase vanglakaristuse ja 5000 dollari suuruse trahviga.

Hetkel kuum