Pille Ivask • 12. aprill 2017 kell 11:30

Lagarde: protektsionism ohustab riikide majanduskasvu

Christine Lagarde  Foto: epa

IMFi juht Christine Lagarde nentis, et kuigi maailmamajandus on hea hoo sisse saanud ning on kasvuteel, võib seda takistada riikide üha laienev protektsionism.

Lagarde märkis, et riigid võiksid olla kaubandussuhetele avatumad, vahendab Reuters. Kuigi ta ei märkinud oma kõnes Donald Trumpi “Ameerika esimesena” poliitikat, võis arvata, et Lagarde pidas seda osaliselt siiski silmas. Soovib ju Trump kehtestada kaubanduspoliitika, mille tulemusena import USAsse väheneb. 

Lagarde ütles, et kui impordile piirangud seatakse, siis see ühest küljest segab nii kaubandust tervikuna kui muudab inimeste jaoks tooted kallimaks, mis on omakorda suureks tagasilöögiks kõhnema rahakotiga inimestele.

Sealjuures märkis Lagarde, et maailmamajandus on esimest korda viimase kuue aasta jooksul saanud sisse hoo, mis omakorda võimaldab luua töökohti ja tõsta palkasid. IMF peaks avaldama maailmamajanduse kasvuprognoosi 18. aprillil.

Kõige paremas tempos peaksid elavnema just arenevate riikide majandused, sest tootmistegevus on kasvanud. Ka arenevate riikidega majandustel läheb ladusalt, nood peaksid sel aastal panustama kolm neljandikku maailmamajanduse kogukasvust. Kõrgemad nafta kui ka teiste toorainete hinnad on arenevate riikide majandust turgutanud, tõsi, toorainete müügi käive jääb oluliselt alla buumiaegadele, lisas Lagarde.

Lagarde kordas, et majanduse parema käekäigu nimel võiksid riigid elavdada nii raha- kui ka fiskaalpoliitikat, et suurendada nõudlust. Samuti võiks läbi viia struktuurseid reforme, et majandust efektiivsemaks muuta. Lagarde tõdes, et produktiivsuse kasv on jäänud viimasel ajal kiduraks ning kutsus riike üles rohkem raha uuringutegevusse panustama.

Hetkel kuum