Liina Laks • 16. mai 2017 kell 10:30

Turuülevaade: Londoni börs lõi rekordi

Pariisi börs  Foto: EPA

Täna jõudis Londoni börsiindeks tõusva nafta hinna toel 7493 punktini ja võttis sihikule 7500 punkti piiri.

FTSE 100 indeks tõusis täna lõunaks 0,54 protsenti, seda nii 0,7 protsenti kosunud naftahinna kui ka värske Suurbritannia inflatsiooniraporti ootuse eel. Inflatsioon osutus aprillis oodatust kiiremaks: kui analüütikud pakkusid 2,5 protsenti, siis tegelikult kiirenes inflatsioon 2,7 protsenti – viimati oli see nii kiire 2013. aastal.

Kuid energiafirmade aktsiad olid tänu nafta hinna tugevnemisele tõusuteel. Sellest lõikasid kasu nii BP kui ka Royal Dutch Shell. Seevastu läks MarketWatchi andmetel Suurbritannias kehvemini tehnoloogia- ja tööstussektori aktsiatel. Erandiks võib pidada Vodafone'i. Kuigi telekommunikatsiooniettevõte teatas, et jäi esimeses kvartalis kuue miljardi euroga kahjumisse, tõusis tema aktsia ligi neli protsenti.

Stoxx 600 indeks oli aga ligi 0,3 protsendiga miinuses.

Seevastu mujal Euroopas olid tulemused erinevad. Saksamaal ei suutnud Dax rekordit hoida ja libises 0,08 protsenti 12 795 punktile. Kuigi Lufthansa ja Telekom tõusid vastavalt 0,7 ja 0,6 protsenti, siis autotootjate aktsiate kukkumist nad kinni püüda ei suutnud. Viimaste languse taga – näiteks BMW aktsia kukkus 0,74 protsenti – on eelkõige värske automüügistatistika, mis näitas, et Euroopas vähenes autode müük aprillis 6,8 protsenti ning turg näitab jahtumise märke.

Prantsusmaal langes CAC 40 lõunaks 0,36 protsenti 5397 punktile. Ka siin oli languses Renault, kuid ka IT-kontsern Atos. Tõusjaks oli telekommunikatsiooni- ja jaesektor, eesotsas Carrefouri ja Orange'iga.

Itaalia FTSE MIB oli 0,06protsendise tõusuga 21 719 punkti peal üsna stabiilne, nii nagu ka Hispaania IBEX 35, mis tõusis 0,07 protsenti ja mida lahutab 11 000 punkti piirimaast veel 34 punkti.

Hetkel kuum