Lauri Teder • 12. oktoober 2017
Jaga lugu:

Draghi: negatiivsed intressimäärad on olnud edukad

Mario Draghi  Foto: EPA

Euroopa Keskpanga president Mario Draghi avaldas neljapäeval arvamust, et panga kehtestatud negatiivsed intressimäärad on olnud küllaltki edukad, vahendab Wall Street Journal.

Mõttekoja Peterson Institute for International Economics kohtumisel toimunud sõnavõtus kõrvutas Draghi 2014. aastal kehtestatud negatiivsete intressimäärade kardetud tagajärgi selle tegelike mõjudega. Tema hinnangul pole Euroopa pankade kasumlikkus antud perioodil langenud, vaid hoopis tõusnud. Tõusnud on ka rahaturufondid, mis oleksid kriitikute väidete kohaselt pidanud kandma suuri kahjusid.

Praegu on EKP baasintressimäärad tasemel -0,4%. Teisisõnu peavad Euroopas tegutsevad pangandusettevõtted oma raha keskpangas hoidmise eest 0,4% peale maksma.

Lisaks kinnitas Draghi neljapäevasel kohtumisel taas keskpanga seisukohta, et asutuse võlakirjaostuprogrammiga jätkatakse kuni inflatsiooniprognoosi paranemiseni ning et intressimäärad jäetakse praeguse tasemeni veel pikaks ajaks ka peale ostuprogrammi lõpetamist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum