Äripäev • 30. oktoober 2017 kell 11:01

Euroala kindlustunne 17 aasta tipus

Eurod  Foto: Scanpix/Reuters

Sellist kindlustunnet nagu praegu euroalal tuntakse, nähti viimati enne ülemöödunud finantskriisi, teatas Euroopa Komisjon.

Numbrite keeles tähendas see euroala sentimenti mõõtva indeksi tõusmist 114 punktile – see lõi tublisti näiteks Reutersi prognoosi, mis nägi ette tõusu 113,4 punktile. Viimati nähti sellist taset 2001. aasta jaanuaris.

Optimism kasvas Euroopa komisjoni andmetel kõikides sektorites, välja arvatud tootmissektoris, kus inflatsiooniootus kukutas näidu septembri 10,5 punktilt järsult 8,6 punktile. Tootmisettevõtted kardavad veidi inflatsiooni kiirenemist, mis omakorda võib Reutersi andmetel tähendada pisut tagasihoidlikumaid majandustulemusi ja tootmismahtude vähenemist.

Ka tarbijad näevad olukorda aina positiivsemalt: Euroopa komisjoni teatel kasvas optimism septembri 1,34 punktilt 1,44 punktile, mis on kõrgeim näitaja alates 2011. aastast.

Euro kurss tugevnes uudise peale dollari suhtes 0,2 protsenti ja jõudis lõunaks 1,163 dollari tasemele.

Hetkel kuum