Indrek Mäe • 10. aprill 2018
Jaga lugu:

Vene turud taastuvad, risk jääb

Vene turud taastuvad eilsest langusest.  Foto: Scanpix

Vene börsid ning rubla hakkasid pärast eilset USA sanktsioonidest põhjustatud suurt langust kergelt taastuma, kuid analüütikute hinnangul tuleb jätkuvalt arvestada suurte geopoliitiliste riskidega.

Nii tõusis Micexi börsiindeks pärast turgude avanemist poole protsendi võrra. Samuti tugevnes eile 2014. aasta Krimmi okupeerimisest alates teravaimalt langenud rubla - samuti poole protsendi võrra. Praegu saab ühe dollari eest 60,385 rubla.

Sellegipoolest leiavad analüütikud, et rubla ning USA turud ei jälgi enam ammu üldist makromajanduslikku pilti. „Fundamentaalnäitajad ei mängi rubla liikumises enam mingit rolli – selle käekäik sõltub vaid poliitilise maastiku arengutest,“ arvas Londoni BCS Global Marketsi aktsiaanalüüsi juht Luis Saenz.

Saenz lisas, et isegi kui poliitilised pinged Venemaa ja lääneriikide vahel leevenevad, võtab aega, et rubla ja turud jõuaksid majandusnäitajatega kooskõlla.

Laiemad tagajärjed

Sanktsioonid avaldavad juba ka esimesi mõjusid musta nimekirja sattunud ettevõtete partnerlussuhetele läänega.

Nii teatas maailma suurim toorainetega tegelev Šveitsi päritolu Glencore, et katkestab tehingud Oleg Deripaška alumiiniumitööstusega United Co. Rusal. „Lisaks vaatame üle ka oma teised lepingud Rusaliga,“ kinnitati Glencore’ist.

Glencore’i aktsia reageeris Londoni börsil uudisele 4,6protsendilise tõusuga.

Jaga lugu:
Hetkel kuum