Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Tallinna Sadamat osteti selleks, et müüa

    Kolmapäeval saab alguse Tallinna Sadama aktsia eluring börsil. Kohalikud väikeinvestorid räägivad, millist tõusu loodavad ning millise strateegiaga nad riigiettevõtte aktsiale vastu astuvad.

    Esimene kauplemispäev: 13.06.2018

    Esimene dividend: 2019. aasta kevad

    Dividenditootlus 1,7€ aktsiahinna juures: 6,8%

    Kuna Tallinna Sadama aktsia hinnaks kujunes 1,7 eurot, mis tähendab enam kui 6protsendist dividenditootlust, ootavad investorid suuremat sorti aktsia tõusu.

    Investor Toomas on öelnud, et kui hind jõuab 1,8 euroni, ostaks tema veel juurdegi, et saada kätte algselt soovitud arv väärtpabereid.

    Kui hind peaks lähiajal viiendiku võrra tõusma, mis tähendaks aktsia kolme aasta dividenditootlust, müüks ta aktsia maha.

    Äripäeva küsitletud investorid on ühel meelel, et aktsia hind esimese kauplemispäeva jooksul tõuseb. Enam kui pooled investeerisid Tallinna Sadama aktsiatesse eesmärgiga need kauplemise esimestel päevadel maha müüa ja kasu lõigata.
    Mängurahaga adrenaliini otsima
    Teiste seas on ka noor investor Joonatan Uusväli, kes ütles, et märkis aktsiaid eesmärgiga saada mängurahaga väike adrenaliinilaks. Tema hinnangul aktsia tõuseb – kui palju, seda ei oska ta hinnata. "Ehk siis teen praktiliselt olematu osaga portfellist tehinguid lühiajalise eesmärgiga. Emba-kumba: kas põrun kiirelt või võidan kiirelt," rääkis Uusväli.
    Tema tavapärasele portfellistrateegiale läheb see risti vastu, sest Uusväli ostab tavaliselt ülipika perspektiiviga ühtesid ja samu aktsiaid. "See on väga igav strateegia, kuid see näitabki, et teed asja õigesti. Inimlikult tuleb ikka kiusatus midagi uut proovida. Kui see proovimine hakkab nüüd pihta sinu peamise portfelliga, siis ei jää pikaajalisest strateegiast enam midagi järele," ütles Uusväli.
    Tema kustutab oma adrenaliinijanu 1-5 protsendiga koguportfellist ja "mängib sellega, nagu süda lustib". Kuigi Uusväli mõtles enda jaoks välja numbri, mille pealt ta aktsia kindlasti rahaks teeks, ta seda ütlema ei soostunud.
    Hea teenimise võimalus minimaalse riskiga
    Kümme aastat investeerimisega tegelenud Priit Paal märkis 1100 aktsiat ja sai kätte 1051 aktsiat. Tema usub, et nõudlus ületab oluliselt pakkumist ja seetõttu on oodata esimestel päevadel kiiret hinnatõusu – tema plaan on kohe sel nädalal aktsiad maha müüa. Kui kiiret hinnatõusu ei tule, jäävad aktsiad kontole alles.
    Kuus aastat investeerinud Gert Soome ütles, et muidu ta spekuleerimisega ei tegele ja peab end pigem pikaajaliseks investoriks, aga Tallinna Sadam on hea teenimise koht. "Seega märkisin tõesti Tallinna Sadamat ja kohe mitme konto alt," ütles ta. Tema sõnul on alati risk, et spekulante on rohkem kui ostjaid, aga ta avaldas lootust, et esimesel päeval jääb hind 1,85–1,95 kanti. "Korra võib ka kõrgemal käia ja eks ma seda hetke püüdma lähengi," ütles ta ja lisas, et 2 euro tasemel tuleks juba müümine kõne alla.
    Soome plaan on Tallinna Sadamast kiiresti väljuda. "Pikemalt kui kuu või kaks ei plaani hoida. Kuigi tegemist on hea aktsiaga, siis see ei sobi mu pikaajaliste plaanidega," selgitas ta.
    Alla kahe aasta investeerimisega tegelenud Mihkel Kukk näeb samuti head teenimise võimalust minimaalse riskiga. Ta prognoosis, et musta stsenaariumi järgi tõuseb esimesel päeval aktsia hind 1,8 euro peale, reaalne stsenaarium on hind 2 euro peal ja optimistlik 2,2 eurot. Kukk plaanib ära kasutada esimese hea võimaluse raha teenida ja aktsiad maha müüa, samas ei välista ta, et ostab kunagi aktsiaid tagasi. Tallinna Sadam on lubanud maksta esimesel kahel aastal dividendiks 30 miljonit eurot ja edaspidi 70 protsenti kasumist. Kukk leiab, et kui ettevõte suudab korralikku kasumit teenida, on see 70 protsenti hea. "Kui see ei peaks õnnestuma, on ilmselt oodata üsna märkimisväärset hinna langust," ütles ta.
    Kui keegi plaanib paari aasta pärast praegu ostetud aktsiaid müüa, siis siin on Kuke sõnul ohukoht. "Selleks ajaks on enamikul juba selge, milliseks kujuneb dividend ning kui see on väiksem kui praegu fikseeritud dividend, arvestatakse see ka aktsia hinda sisse," rääkis ta.

    Üllatav oli see, et tehti oodatust suurem kingitus väikestele jaeinvestoritele ja tõmmati vaip alt ära suurematelt märkinud jaeinvestoritelt

    Reio Vare,
    investor
    Kaheksateist aastat investeerinud Reio Vare märkis Tallinna Sadama aktsiaid, sest need olid tema hinnangul müügis odavalt. Pikaajaliseks investoriks ta jääda ei plaani. "Üllatav oli see, et tehti oodatust suurem kingitus väikestele jaeinvestoritele ja tõmmati vaip alt ära suurematelt märkinud jaeinvestoritelt. Kuna ma aga eeldasin isegi suuremat ülemärkimist ja osalesin kokku nelja erineva isiku kaudu, aga väikese mahuga, siis sain tegelikult rohkem, kui eeldasin, kokku ca 28% märgitust," rääkis ta.
    Vare arvab, et vähem kui 1,9 euro eest enam Tallinna Sadama aktsiat osta ei saa, võib-olla jääb hind püsima isegi üle 2 euro tasemel. Juurde ostaks ta aktsiaid siis, kui hind oleks 1,85 euro ringis. Vare usub, et paari kuuga stabiliseerub aktsia hind 2,2 ja 2,3 euro vahel. "Pikaajaliselt ma hoida ei plaani, kuna minul on paremaid riskiga kaalutud tootlusega objekte, kuhu raha paigutada," ütles ta, kuid ei soovinud avaldada, millise hinnaga ta on valmis oma aktsiad müüma.
    Kaitse kriisi vastu
    Kaksteist aastat investeerinud Rainer Ploom plaanis märkida Tallinna Sadama aktsiaid 10 000 euro eest ja sai ka enam-vähem nii palju kätte. "Nagu paljud investorid, usun ka mina, et lähima paari aasta jooksul on tulemas suuremat sorti kriis. Usun, et Tallinna Sadam elab kriisiaja ilusti üle," ütles ta. See ongi põhjus, miks ta Tallinna Sadamasse investeeris – tundub üsna riskivaba investeering.
    Ploom usub, et aktsia hind tõuseb juba esimestel päevadel üle 2 euro ja jääb pikemas plaanis liikuma 2 ja 2,5 euro vahel. Tema kavatseb aktsiat pikka aega hoida ja osta vaid siis juurde, kui hind on alla 2 euro. Müük tuleks kõne alla ainult siis, kui hind kerkiks ebamõistlikult kõrgele, näiteks üle 4 euro. "Loodan, et Sadama aktsia saab väga aktiivselt kaubeldavaks ja tekitab meie börsi vastu veidi usaldust juurde," ütles Ploom.
    Investor Eerik Oja ütles, et ostis Tallinna Sadamat, sest talle meeldivad igavad ettevõtted. Prospektis kirjeldatud dividendiplaan tundub talle realistlik ja ettevõtte juht Valdo Kalm sümpaatne. "Samuti müüs riik suures IPO-palavikus osaluse liiga odavalt," ütles ta. Oja märkis, et tema oskus hinnata aktsiate liikumist on naeruväärselt kehv, mistõttu ei ole ta kauplemisega tegelenud ja keskendub pigem igavale osta-hoia-strateegiale. Ta pakkus, et kauplemise alguses lendab Tallinna Sadama aktsia hind korraks 3 euro alla ja päeva lõpuks jääb 2,5 euro tasemele. "Erinevalt investor Toomasest ei ole mul kohustust lugejaid uute tehingutega lõbustada ja seetõttu plaanin aktsiat hoida nii kaua, kuni selle hind enam-vähem mõistlikkuse piirides püsib. Usun, et Toomas peab oma sõnu sööma või siis aktsia esimesel päeval maha müüma," ütles Oja.
    Kaheksa aastat investeerinud (neist kolm aktsiatesse) Maxim Tuul kiitis, et Tallinna Sadam on hea investeering tänu stabiilsele dividendile. Teiseks oli IPO paisutatud nii suureks, et oli teada, et toimub suur ülepakkumine, ning seetõttu oli see kindel teenimise koht," ütles ta.
    Tuul on kindel, et aktsia hind ületab esimesel päeval 2 euro piiri. "Ennustusvõistlusel pakuksin nädala lõpuks juba 2,15," märkis ta.
    Tuul plaanib saadud aktsiad igal juhul alles hoida, et nende pealt järgmistel aastatel dividende saada. "Samas spekuleerimise mõttes proovin esimesel päeval ka juurde osta, aga eks paistab, mis hinnaga saab. 10% võib IPO-le juurde maksta, rohkem ei soovi," ütles ta.
    Hea kaup Olympicust jäänud auku
    Kümme aastat tagasi investeerimisega alustanud Rait Vagula on enda sõnul pikaajalise investeerimisstrateegiaga. Ta näeb Tallinna Sadama aktsiat tugeva ja stabiilse dividendiaktsiana. "Täidab hästi mu portfellis tühja auku. Olen investeerinud pigem kasvule orienteeritud välismaa ettevõtetesse ning Olympic Entertainment Groupi turult lahkumise tõttu on üks stabiilne ja üsna kindel instrument portfellis puudu," ütles ta.
    Vagula prognoosib esimese päeva lõpuks Tallinna Sadama aktsiale hinda 1,83 ja 1,85 vahel. "Eks sõltub, kui paljud ostjad IPOs olid lühiajalise kasu peal väljas ehk kui tugev surve müügipoolel esimesel päeval on," märkis ta.
    Tema ei plaani kõiki aktsiaid kohe müüa, aga on paika pannud, et müüb kuni 40 protsenti IPO-l tehtud ostust, kui hind peaks küündima 1,95 euro tasemele. Samas sai Vagula märkimise tulemusena kontole täpselt 40 protsenti vähem aktsiaid, kui oli soovinud, seega pole ta veel päris kindel, mida ette võtab. "Võimalusel soetaks IPO-l saamata jäänud 40 protsenti aktsiatest siiski portfelli ehk siis plaan on võimalusel juurde soetada, kui hind püsib esialgse IPO hinna ehk 1,8 tasemel," lausus ta.
    Kolm aastat investeerimisega tegelenud Indrek Põdra soetab portfelli dividendiaktsiaid. Kuigi ta usub, et Tallinna Sadama aktsia esimestel päevadel kõvasti tõuseb, on tema strateegia aktsiat kaua hoida. "Kui võimalik, ostaksin Tallinna Sadamat juurde, müüa kindlasti ei kavatse," ütles ta.
    Kaks aastat investeerinud Kuldar Toomla pakub, et aktsia hind tõuseb umbes 10–15%. Tema strateegia on esialgu hoida, juurde ostaks hinnaga kuni 2 eurot.
    Portfellis kõik Eesti börsifirmade aktsiad
    Kolm aastat investeerinud Margot Toompark ostis aktsiat portfelli mitmekesisemaks muutmiseks, lisaks on tal olemas kõik teised Eesti börsiettevõtted. Tema usub, et esimestel kauplemispäevadel tõuseb hind pisut ja eelkõige proovivad aktsiat juurde osta need, kes pole rahul kogusega, mille märkides said. Tema ise plaanib aktsiaid pigem hoida.
    Neli aastat investeerinud Mehis Muldma loob endale dividendi maksvate Balti börsifirmade portfelli, kuhu Tallinna Sadam hästi sobis. Esimeseks päevaks pakub ta aktsiale 15–20protsendist tõusu, mis võib tema meelest päeva lõpuks mõnevõrra allapoole tagasi kukkuda.
    Juurde soetada ta ei plaani, sest pärast märkimisest ei oleks selleks ka vaba raha. "Müüa ei ole samuti plaanis, kuna eesmärgiks on pikaajaliselt hoida ja aegamisi juurde soetada," ütles ta.
    Muldma märkis, et sõltuvalt ta võib otsustada ka aktsiast loobuda, seda ennekõike juhul, kui muudetakse dividendipoliitikat.
    Viis aastat investeerinud Andrus Taal sai 5500 märgitud aktsiast alla poole. "See on pettumus, jaeinvestori seisukohast see nüüd küll rahvaaktsia nime väärt ei ole," nentis ta. Tema soov oli saada head dividendiaktsiat, aga kuna ta sai nii vähe aktsiaid ja ennustada võib korralikku hinnatõusu, müüb ta ilmselt kõik maha. "Eriti, kuna tulevik on tume. Ei ole ju riigikogu võtnud vastu otsust, et garanteerime neil kahel aastal 30 miljonit eurot dividendi mis tahes tulemuse puhul. Seni on kõik üks ilus soe jutt," ütles ta.
    Juurde ostaks ta Tallinna Sadama aktsiaid siis, kui hind langeks umbes 15 protsenti. "Siis ostaks küll juurde soovitud koguseni ja laseks elul ruletti keerutada," ütles ta.
    Taal ei usu, et Tallinna Sadama aktsia palju tõuseb. "Siiani on peas küsimus, kas mitte sadam ei pandud seepärast oksjonile, et täita eelarveauku, oli hea põhjus sadam kasumist tühjaks tõmmata. Kuna sadama näitajad trendina ja tuleviku konkureerivad visioonid ei ole eriti paljulubavad, on ka riigil hea sellest firmast tükkhaaval lahti saada, enne kui äri päris kokku kuivab," märkis Taal.
    Kui tõenäoline on kiire tõus?
    Pilk lähiajalukku näitab, et Eestis on aktsiad reeglina nii osavalt hinnastatud, et esimene kauplemispäev toob kaasa vähemalt väikese hinnatõusu. Kõige rohkem tõusid esimesel kauplemispäeval Olympic Entertainmenti ja Ekspressi aktsiad – 20 protsenti.
    Olulise tähtsusega on aktsia jaoks olnud esimene aasta: statistiliselt on aktsiaid Tallinna börsil tabanud kas ülisuur tõus või, vastupidi, valus langus – keskteed naljalt ei tunnistata.
    Esimesel kauplemisaastal tõusid enim Olympic (+82%) ja LHV Grupi aktsia (+42%). Seevastu kukkusid majanduskriisi tuultes Arco Vara (-74%), Ekspress Grupi (-50%) ja Merko Ehituse (-45%) väärtpaberid.
    Elu esimene investeering
    Alles pool aastat investeerimisega tegelenud Raido Kõivu jaoks on Tallinna Sadama aktsiad elu esimesed. "Õppisin pool aastat börsi tundma ja kogusin infot ning Tallinna Sadama tulekuga tundsin, et nüüd on aeg," ütles ta.
    Kõiv usub, et esimesel päeval on nõudlus üpris suur ja hind tõuseb. Esialgu katsub ta aktsiaid juurde osta hinnaga kuni 1,9 eurot, mis tähendaks tema sõnul 6protsendilist dividenditootlust. "Teen erinevad ostuorderid erinevate hindadega, et saada võimalikult odavalt," lausus ta.
    Ka müügiks on Kõivul strateegia olemas. "Plaanin mõne aasta jooksul müüa kolmes osas 60 protsenti aktsiatest. Esimese osa müün siis, kui hind on IPO hinnast tõusnud 20 protsenti, teise 25 protsendi peal ja kolmanda 30 peal. Ülejäänu hoian alles ja vaatan, mida tulevik toob."
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
USA tarbijate kindlustunne langes kuuga ligi 13%
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Michigani Ülikooli tarbijauuringu tulemused näitavad tarbijate muret, et inflatsioon, tööpuudus ja intressimäärad võivad edasi liikuda ebasoodsas suunas.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.