Mait Kraun • 11. november 2018 kell 11:28
iPhone võib kujuneda kallimaks, kui inimesed arvavad.  Foto: Reuters/Scanpix

iPhone'i tegelik maksumus eluajal? 300 000 dollarit

Nutitelefonide sõltuvus võib kasutaja eluaja jooksul kulusid ja kasutusviise arvestades minna maksma kuni 300 000 dollarit ehk ligi 265 000 eurot, kirjutab MarketWatchi kolumnist Brett Arends.

Järgnevalt avaldame kärbitult Brett Arendsi arvamusartikli, mis ilmus portaalis MarketWatch:

Hinnatasemeid analüüsiv ettevõte Flipsy leidis, et kui arvestada nutitelefonidega seotud kulusid ja kasutusviise, võib see sinu lastele eluaja jooksul kokku maksma minna 75 000 dollarit (üle 66 000 euro). Seda juhul, kui nutitelefoni vahetada iga 32 kuu tagant. Ja ka see on poolik tõde, sest kõige suuremast kulust ei ole me veel rääkinud – see on kogu selle raha alternatiivkulu.

Kui alternatiivkulu sisse arvestada, siis läheb iPhone'i armastus sinu lapsele maksma ligi 300 000 dollarit.

Number põhineb sellel, kui palju Ameerika Ühendriikides nutitelefonide peale igal aastal raha kulutatakse. Ja lõpliku summa (300 000 dollarit) puhul on juurde arvestatud keskmine tootlus, mida sa teeniks selle raha investeerimisel eluaastatel 18–78. Lõpliku summa puhul on arvestatud ka inflatsiooni. Kui arvestada praeguseid hindu, siis tegelikult maksad ühe nutitelefoni eest kokku 12 474 dollarit (ligi 11 000 eurot).

Ameeriklased kulutavad igal aastal telefonirakenduste peale keskmiselt 88 dollarit (üle 77 euro). Arvestame sinna juurde ka igakuised piiramatu interneti maksed.

Kui kogu see raha panna investeerimiskontole ning teenida aastas 4% tootlust, siis pärast inflatsiooni maha arvestamist oleks kontol lõpuks 300 000 dollarit.

Muidugi on tehtud palju eeldusi keskmise kasutaja kohta. Need aitavad aga näidata, milline on selliste kulude vähendamise väärtus. Inimene, kes ostab iga kahe aasta tagant 150 dollari (ligi 130 euro) eest Androidiga telefoni ja kulutab internetile neli korda vähem raha, säästab pensioniks 200 000 dollarit (ligi 176 000 eurot) rohkem.

See ei ole eriti tähtis inimeste jaoks, kes on väga rikkad. Aga paljude jaoks muudab see nii mõndagi.

40% Ühendriikide perekondadest on kogunud vähem kui 10 000 dollari (ligi 8800 euro) eest varasid. Pooltel neist on suur risk sattuda pensionieas tõsistesse finantsraskustesse. USA valitsuse tehtud uuringust selgub, et pooltel inimestel, kellel on pensionini jäänud mõni aasta, sääste praktiliselt ei ole.

Hetkel kuum