Rait Kondor • 1 veebruar 2019

USA tööjõuturu raport näitas oodatust suuremat töökohtade kasvu

Majaehitus Las Vegase orus Nevada osariigis USA-s.  Foto: Scanpix/REUTERS/Steve Marcus

USA tööjõuturu olukord on hea – jaanuaris lõid põllumajandusväliste tegevusharude ettevõtted ja asutused 304 000 uut töökohta, mis on viimase 11 kuu parim näitaja, vahendab Reuters.

Loe lisaks

USA tööjõuministeeriumi poolt koostatud igakuine tööjõutururaport näitas majanduse tugevust, hoolimata majanduskasvu jahtumise ootusest, mis lasi Föderaalreservil oma intressimäärade poliitikat taas lõdvemaks muuta.

Loe lisaks

Valitsuse 35-päevane osaline tööseisak ei andnud toonud märkimisväärset negatiivset mõju, kui siis ainult seda, et töötuse määr tõusis 4,0% peale, mis on viimase seitsme kuu kõrgeim tase.

Kui jaanuaris loodi hinnanguliselt 304 000 uut töökohta, siis novembri ja detsembri näitajaid muudeti kokkuvõttes 70 000 võrra väiksemaks. Reutersi poolt küsitletud analüütikud ootasid keskmiselt 165 000 töökoha loomist. Reutersi uudisteagentuuri andmetel on ühes kuus vaja luua jämedalt 100 000 töökohta, et tööealise elanikkonna kasvuga sammu pidada.

Loe lisaks

Valitsuse ajutine sulgemine viis sundpuhkusele umbes 380 000 töötajat, kuid president Trumpi poolt allkirjastatud määruse järgi makstakse nendele töötajatele saamata jäänud palk tagantjärele ning seetõttu arvestati neid tööandjate uuringusse sisse. Küll aga arvestati neid „ajutiselt koondatud“ töötajate nimistusse, mille tõttu töötuse määr kasvas detsembri 3,9% pealt 4% peale.

Keskmine tunnipalk kasvas jaanuaris eelmise kuuga võrreldes 0,1%, kui see detsembris oli kasvanud 0,4%. Nii langes palgakasv aasta baasile viiduna detsembri 3,3% pealt 3,2% peale.

Hetkel kuum