Anu Lill • 7. veebruar 2019 kell 14:58

Nordeconi tulemus lõi aktsiale elu sisse

Kokku neljas riigis tegutsev Eesti ehitusettevõte Nordecon teatas täna mullusega võrreldes kahekordistunud kasumist.

Valge tänava kortermaja ehitus Tallinnas.   Foto: Andras Kralla

Ettevõtte aktsia tõusis pärast tulemuste teatamist Tallinna börsil kahekümne minutiga üle 6%, kuid tõmbus päeva jooksul tagasi 3%ni ja kaupleb 1 euro peal.

Ehitusettevõtte puhaskasumiks kujunes 3,8 miljonit eurot, 2017. aastal teeniti puhaskasumit 1,7 miljonit eurot. Nordeconi brutokasum kasvas mullu üle 15 protsendi, 10 miljoni euroni. Brutokasumlikkus paranes 0,7 protsendipunkti võrra, 4,5 protsendini.

Ka neljandas kvartalis tuli tubli tulemus. Kui aasta tagasi raporteeris Nordecon neljandas kvartalis 991 000 euro suurusest kahjumist, siis 2018. aasta viimane kvartal kujunes tunduvalt paremaks ja Nordecon teenis 1,67 miljonit eurot puhaskasumit. Kasum aktsia kohta (EPS) oli neljandas kvartalis 4 eurosenti, terve aasta lõikes 11 eurosenti.

Lisaks Eestile tegutseb ettevõte ka Soomes, Rootsis ja Ukrainas, sealjuures toob välismaal tegutsemine stabiilselt 7% müügitulu, Eestis aga teenitakse lõviosa ehk 93% tulust. Välismaal toimetamine aitab kontsernil hajutada turgude geograafilist riski ja seetõttu soovib Nordecon välismaiste projektide osakaalu kasvatada. Viimase aasta jooksul on kasvatud Ukraina turul, samas on vähenenud Rootsi maht, mis mõjub halvasti kasumlikkusele, kuna ebapiisava ehitusmahu tõttu Rootsis muutub keerulisemaks sealsete püsikulude katmine.

Samuti mängisid oma rolli valuutakursside muutused välisturgudel. Kui Ukraina grivna tugevnes perioodil euro suhtes ligikaudu 5,6 protsenti, mis avaldas kasumile 416 000 euro ulatuses positiivset mõju, siis Rootsi krooniga kaotati omakorda 121 000 eurot, toob ettevõte börsiteates välja .

Tulevikku vaadates prognoosib juhtkond 2019. aasta tegevusmahu jäämist 2018. aasta tasemele, lähtudes teostamata tööde portfelli suurusest ning teadaolevast arengutest valitud turgudel. Äärmiselt tihedas konkurentsiolukorras on Nordecon vältinud põhjendamata riskide võtmist, mis võiksid lepingute täitmisel suure tõenäosusega realiseeruda ettevõttele negatiivselt. Eelistatult hoitakse jätkuvalt püsikulud kontrolli all ning jälgitakse kriitiliselt turul toimuvaid muutusi.

Kas kulude taset suudetakse hoida?

LHV leiab, et Nordeconi neljanda kvartali tulemustega võib rahule jääda, kuna käive vastas ootustele, samas kui kasumit õnnestus firmal teenida isegi rohkem kui loodetud. LHV toob esile hoonete valdkonna kasumimarginaali kasvu 3,3-lt 8,3 protsendile aastatagusega võrreldes. „Tundub, et hoonete segmendi kasumlikkust toetas ka suurenev Ukraina osakaal kogumüügis, kus eeldatavalt on marginaalid paremad kui Eestis,“ ütles vanemanalüütik Sander Danil. „Hoonete segmendi hea tulemus neljandas kvartalis kaalus üles ka rajatiste segmendi suhteliselt nõrga tulemuse, kus maanteede hoolduslepingud seekord tulenevalt muutlikust ilmast andsid oluliselt vähem kasumit. Jätkuvalt on murekoht ettevõtte kahanev lepingute portfell, mille jääk kukkus kvartaliga lausa 24%.“

LHV analüütik tõi veel välja et selle aasta algul on Nordecon küll riigihangete toel olukorda parandanud, kuid endiselt on küsitav, kas ettevõte suudab hoida eelmise aasta tulude taset. Lisaks on üldehituse marginaalid jätkuvalt surve all ning käibe hoidmise nimel võib ettevõte olla sunnitud tegema järeleandmisi kasumlikkuses.

Ehitusturg vaevleb tööjõupuuduses

Ehitusturgu üldisemalt iseloomustasid eelmisel aastal raskused tööjõu leidmisega, et töö objektidel ei jääks venima. Alltöövõtjaid on hädast välja päästnud välistööjõud Ukrainast, Moldovast, Poolast ja teistest peamiselt endise idabloki riikidest, ilma kelleta kukuks Eesti ehitusturg käpuli, rääkis mõned kuud tagasi 1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter. Tema sõnul on Eestiga sarnase palgatasemega riikide ehitajad, näiteks lätlased, leedukad ja poolakad juba tööl Inglismaal, Iirimaal või Skandinaaviamaades. Ehitusturu probleemidest kirjutas Äripäev siin.

Nordeconi kommunikatsioonijuhi sõnul ehitajate puuduse probleem otseselt neid ei puuduta, kuna oma olemuselt on Nordecon eelkõige peatöövõtja.

Endel palla on rahul kasumlikkusega

Pikaajaline väikeinvestor, Harju Elektri nõukogu esimees Endel Palla oli tulemusi kommenteerides rõõmus, et kasumlikkus on taastunud. Nordeconist on ta alati lugu pidanud kui hästi juhtitud firmast ja soovib ühtlasi ka ettevõttele õnne sünnipäevaks, kuna Nordecon saab sel aastal 30aastaseks. Algusaastatel tegutses ettevõte Eesti Ehituse nime all.

Aasta algusest on Nordeconi aktsia tõusnud 10%. Konkurendist ehitusettevõte Merko Ehitus on aasta algusest langenud ligi 2%, samas pole ettevõte veel teatanud oma 2018. aasta majandustulemusi.

Hetkel kuum