9. märts 1998 kell 22:00

Ühispank ei liida endaga Läti ja Leedu panka

«Ei ühineta ühinemise pärast,» ütles Hanschmidt. Ta lausus, et tuleb ajas ette näha ning kuna Eesti, Läti ja Leedu ühinevad eeldatavasti Euroopa Liiduga, võib pikemas perspektiivis kolme panga ühinemine siiski toimuda.

Kommenteerides kolme Balti panga vahel sõlmitud koostöölepingut, ütles Hanschmidt, et leping pole Ühispanga jaoks hädaabinõu, vaid tulevikku suunatud samm. Kaubavahetus Balti riikide vahel kasvab kogu aeg, protsessid globaliseeruvad ja Ühispangal tuleb õppida oma naabreid lähemalt tundma, kinnitas ta.

Koostööleping peab tagama kõigi kolme panga klientide kvaliteetse, kiire ja ökonoomse teenindamise kõigis Balti riikides, kinnitas Hanschmidt.

Läti Unibanka asepresident Ivars Kirsons ei soovinud võimalikku ühinemist kinnitada. «Leping on koostöö esimene samm ja sellele võivad järgneda edasised,» ütles ta BNSile.

«Praegu tahame olla arvestatavad partnerid,» lausus Ain Hanschmidt. Ta lisas, et kolm panka peavad üksteist siiski konkurendiks ja kliendid eelistavad kodumaiseid panku. Ühispank tahab hakata Hanschmidti sõnul tegelema aktiivselt oma Peterburi tütarpanga ja Helsingi kontoriga ning teha tulemuslikku koostööd Unibanka ja Vilniaus Bankaga.

Kui kasvab usaldusväärsus panga vastu ja kliendid ning aktsionärid peavad ühinemist heaks, võib kolme panga liitumine kõne alla tulla, leidis Hanschmidt. «See peab olema kõigile kasulik,» lisas ta.

Hanschmidt rääkis eelnevalt BNSile, et kolme panga praegust koostööd hakatakse koordineerima regulaarsetel kokkusaamistel, kus iga panka esindab kolm-neli inimest.

Hetkel kuum