Soots süüdistab Hoiupanka
Hoiupanga Investeeringud ja Soots ei jõua kokkuleppele

20. juuli 1998, 00:00

Endine suuromanik Lembit Soots omab enda sõnul umbes 25% Soots Turismi aktsiatest. Enne börsile pürgimist ja aktsiate müümist Hoiupangale kuulus talle 56% aktsiaid.

Soots nentis, et suhted Hoiupangaga on väga halvad, sest poolte arusaamad koostööst on kardinaalselt erinevad. 1997. aasta aktsiaemissiooni käigus omandas Hoiupanga Investeeringud 37% ettevõtte aktsiaist. «Hoiupank tahtis toitlustusketti tiigrihüppega arendada,» ütles Soots. «Nad olid nõus investeerima aktsiatesse või andma laenu.» Koos plaaniti kümne restorani avamist aastas.

«Meil ei olnud tegelikult tarvis aktsiaid müüa. Firmal oli hea management ja arengurütm,» kahetses Lembit Soots aktsiate müümist ning väitis, et teda on ninapidi veetud. Ta eitas ettevõtte ületamatutesse majandusraskustesse sattumist 1996.--1997. aastal, kui plahvatuslikult suurenes kiirtoidurestoranide asutamine.

1998. aasta kevadel soovis AS Hoiupanga Investeeringud osta veel 30 protsenti Soots Turismi aktsiatest. Et Hoiupank ei tohi omada üle 50 protsendi ühegi firma aktsiakapitalist, kanditi need üle tütarfirmale Reval Investment.

Kokkuleppe kohaselt tuli 2/3 summast tasuda lepingu sõlmimisel ning ülejäänu 60 päeva jooksul. Seda summat pole tasutud. Lembit Sootsi sõnul väitsid Hoiupanga-poolsed omanikud, et firma pole seda enam väärt ning püüdsid Soots Turismi väärtust kahandada põhivara maha kirjutades.

ASi Soots Turism nõukogu esimees Erki Aavik peab Lembit Sootsi süüdistusi absurdseks. Tema sõnul oli aktsiate kantimine Reval Investmentile eelnevalt kokku lepitud, ka vaevles AS Soots Turism tollal tohutus rahahädas.

Uus nõukogu avastas palju huvitavat: eelmine juhatus ei teinud vahet oma ja firma rahakoti vahel. Nii maksis AS Soots Turism teistele Lembit Sootsile kuuluvate firmade arveid, ettevõtte bilansis oli mullikaid ja põllumajandustehnikat.

Kuna üht kolmandikku aktsiate ostusummast pole ikka veel tasutud, esitas Lembit Soots Tallinna linnakohtusse hagi. Arestiti 44 500 (30,2%) Reval Investmentile kuuluvat aktsiat, asja hakatakse kohtulikult lahendama novembris.

«Me peaksime olema jaburad, kui püüaksime firma väärtust kuidagi kahandada,» kommenteeris Aavik maksmata arvet. Tema sõnul pole Hoiupanga Investeeringud ja Reval Investment aktsiavaidluses kohtulahendi vastu.

Hoiupanga-poolsete omanike nõudel otsustati majandusraskustes AS Sootsi Restoranid ühendada ASiga Soots Turism. Sajaprotsendiliselt ASile Soots Turism kuulunud AS Sootsi Restoranid vaevles seni pidevas kahjumis, ettevõtte raamatupidamine näitab selle aasta juunis esmakordselt kasumisse jõudmist.

Erki Aavik süüdistas majandusraskustes firma endist juhatust, kusjuures ühe põhjusena märkis ta erinevate ärikultuuride sobimatust. Aprillis ametisse nimetatud uus nõukogu püüab Aaviku sõnul nüüd eelkäija vigu parandada, eelkõige on plaanis mõttetute kuluallikate likvideerimine ja struktuurimuudatused.

Sootsi Restoranide juhatuse esimees Raul Normak on ettevõtte tuleviku suhtes optimistlik. Rohkem kui aasta kestva saneerimisprogrammi käigus loodetakse ettevõte ette valmistada börsileminekuks, mis 1997. aasta kevadel firma viletsate majandustulemuste tõttu ebaõnnestus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing