• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Soots süüdistab Hoiupanka

  Hoiupanga Investeeringud ja Soots ei jõua kokkuleppele

  Endine suuromanik Lembit Soots omab enda sõnul umbes 25% Soots Turismi aktsiatest. Enne börsile pürgimist ja aktsiate müümist Hoiupangale kuulus talle 56% aktsiaid.
  Soots nentis, et suhted Hoiupangaga on väga halvad, sest poolte arusaamad koostööst on kardinaalselt erinevad. 1997. aasta aktsiaemissiooni käigus omandas Hoiupanga Investeeringud 37% ettevõtte aktsiaist. «Hoiupank tahtis toitlustusketti tiigrihüppega arendada,» ütles Soots. «Nad olid nõus investeerima aktsiatesse või andma laenu.» Koos plaaniti kümne restorani avamist aastas.
  «Meil ei olnud tegelikult tarvis aktsiaid müüa. Firmal oli hea management ja arengurütm,» kahetses Lembit Soots aktsiate müümist ning väitis, et teda on ninapidi veetud. Ta eitas ettevõtte ületamatutesse majandusraskustesse sattumist 1996.--1997. aastal, kui plahvatuslikult suurenes kiirtoidurestoranide asutamine.
  1998. aasta kevadel soovis AS Hoiupanga Investeeringud osta veel 30 protsenti Soots Turismi aktsiatest. Et Hoiupank ei tohi omada üle 50 protsendi ühegi firma aktsiakapitalist, kanditi need üle tütarfirmale Reval Investment.
  Kokkuleppe kohaselt tuli 2/3 summast tasuda lepingu sõlmimisel ning ülejäänu 60 päeva jooksul. Seda summat pole tasutud. Lembit Sootsi sõnul väitsid Hoiupanga-poolsed omanikud, et firma pole seda enam väärt ning püüdsid Soots Turismi väärtust kahandada põhivara maha kirjutades.
  ASi Soots Turism nõukogu esimees Erki Aavik peab Lembit Sootsi süüdistusi absurdseks. Tema sõnul oli aktsiate kantimine Reval Investmentile eelnevalt kokku lepitud, ka vaevles AS Soots Turism tollal tohutus rahahädas.
  Uus nõukogu avastas palju huvitavat: eelmine juhatus ei teinud vahet oma ja firma rahakoti vahel. Nii maksis AS Soots Turism teistele Lembit Sootsile kuuluvate firmade arveid, ettevõtte bilansis oli mullikaid ja põllumajandustehnikat.
  Kuna üht kolmandikku aktsiate ostusummast pole ikka veel tasutud, esitas Lembit Soots Tallinna linnakohtusse hagi. Arestiti 44 500 (30,2%) Reval Investmentile kuuluvat aktsiat, asja hakatakse kohtulikult lahendama novembris.
  «Me peaksime olema jaburad, kui püüaksime firma väärtust kuidagi kahandada,» kommenteeris Aavik maksmata arvet. Tema sõnul pole Hoiupanga Investeeringud ja Reval Investment aktsiavaidluses kohtulahendi vastu.
  Hoiupanga-poolsete omanike nõudel otsustati majandusraskustes AS Sootsi Restoranid ühendada ASiga Soots Turism. Sajaprotsendiliselt ASile Soots Turism kuulunud AS Sootsi Restoranid vaevles seni pidevas kahjumis, ettevõtte raamatupidamine näitab selle aasta juunis esmakordselt kasumisse jõudmist.
  Erki Aavik süüdistas majandusraskustes firma endist juhatust, kusjuures ühe põhjusena märkis ta erinevate ärikultuuride sobimatust. Aprillis ametisse nimetatud uus nõukogu püüab Aaviku sõnul nüüd eelkäija vigu parandada, eelkõige on plaanis mõttetute kuluallikate likvideerimine ja struktuurimuudatused.
  Sootsi Restoranide juhatuse esimees Raul Normak on ettevõtte tuleviku suhtes optimistlik. Rohkem kui aasta kestva saneerimisprogrammi käigus loodetakse ettevõte ette valmistada börsileminekuks, mis 1997. aasta kevadel firma viletsate majandustulemuste tõttu ebaõnnestus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Anu Lill: oma head investeeringutootlust ei pea häbenema, ükskõik mida „kõrgeausused“ arvavad
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Suhtumine, et teine investor ei vääri head tootlust, kuna on liiga algaja, liiga noor, liiga vana või lausa naisterahvas, peab kaduma ajaloo prügikasti, kirjutab börsitoimetuse ajakirjanik Anu Lill.
Nasdaq jäi USA indeksitest ainsana tõusurajale
USA börside sulgudes oli täna ainsana rohelises Nasdaqi liitindeks, teised suuremad indeksid langesid.
USA börside sulgudes oli täna ainsana rohelises Nasdaqi liitindeks, teised suuremad indeksid langesid.
Sooman: pensioniraha voolab kinnisvarast mööda
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
Kui kuni pooled pensioniraha välja võtjatest lubasid selle kinnisvarasse investeerida, siis reaalsus on teistsugune – elektroonikapoed on teleriostjatest pungil, kuid septembrikuine kinnisvaraturg on tavapärasest isegi rahulikum, kirjutab Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman septembrikuises ülevaates.
MESi koroonalaenude eest vastutanud EKRE minister: mina ei tea midagi
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.
Endine maaeluminister, EKRE liige Arvo Aller leiab, et MESi juhatus ei teinud maksumaksja raha jagamisel vigu. Niisamuti pole Aller ka ise enda sõnul midagi valesti teinud.