Peeter Koppel • 13. november 2000 kell 22:00

Nasdaq allpool 3000 punkti taset

Ühendriikide aktsiaturud jätkasid eilse kauplemispäeva alguses allapoole liikumist ning järjekordselt oli enim löögi all tehnoloogiasektor.

Languse põhjuseid näib hetkel olevat üsna mitu, kuid eile näis investorite tähelepanu ebaselgete presidendivalimiste tulemuste asemel olevat suunatud hoopis turgu negatiivselt üllatanud Hew-lett-Packardi majandustulemustele. Maailma suuruselt kolmas personaalarvutite tootja andis teada, et suutis neljandas majanduskvartalis teenida kasumit 41 senti aktsia kohta, mis jäi aga oluliselt alla analüütikute oodatud 51-le sendile. Tehnoloogiasektori suhtes niigi negatiivselt meelestatud investoritele oli see aga liig ning kutsus esile järjekordse müügilaine, mille tulemusel oli Nasdaqi üldindeks tund pärast kauplemise algust nõrgenenud 3,38 protsenti 2926,75 punktile.

New Yorgi börsi meeleolu oli samuti negatiivne ning tõususuunas liikusid vaid mõned üksikud tööstussektori aktsiad. Dow Jonesi tööstuslik keskmine oli tund pärast kauplemise algust langenud 1,18 protsenti 10 478,19 punktile.

Stockholmi börsi üldindeks liikus eile poolteist tundi enne kauplemise lõppu 1,62 protsendiga miinuses 4917,85 punktil.

Börsi liikumise määras enamjaolt Ühendriikidest alguse saanud pessimismilaine ning turu üldise suunaga suutsid vastuvoolu liikuda vaid vana majanduse suuremad tegijad AstraZeneca ja Nordic Baltic Holding.

Helsingi börs liikus tund enne kauplemise lõppu 5,44 protsendiga miinuses ning HEX-üldindeksi väärtus oli 11 886,44 punkti.

Kauplemispäeva alguses oli negatiivne liikumine tingitud reedel USAs toimunud tehnoloogiasektori aktsiahindade järsust langusest ning eilne Nasdaqi tugevas miinuses avanemine vaid süvendas pessimismi. HEX-indeksi komponentidest liikus enne kauplemispäeva lõppu plusspoolel vaid põhjamaade finantssektori üks lipulaevadest Nordic Baltic Holding.

Hetkel kuum