Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ärikeelt kasutades ? Tasuja.ee müüb õhku

  Aare Kilp saab valesti aru võlgade olemusest (vt ?Avalik häbipost distsiplineerib?, ÄP 10. 11). Iga firma, kes tahab püsida turul, peab tegelema ka teenuste või kaupade krediidimüügiga. Krediidimüügi tulemusena tekivad firmal debitoorsed võlgnevused, s.o tehingust tulenev nõudeõigus kohustatud isiku vastu. Seega võtab võlausaldaja vabatahtlikult vastu otsuse, mis on alati seotud riskiga. Riski on võimalik hajutada, kasutades seadusest tulenevaid nõude tagamise abinõusid.
  Ükski võlg ega laen pole ebamugav asi, vaid äritegemise möödapääsmatu protsess. Laenaja pole laenuandja ori ja meie pole ühegi panga orjad, kust me ka raha ei laena.
  Kui pangad laenu ei annaks ja firmad krediidimüügiga ei tegeleks, paneksid nad oma poed kiiresti kinni, seda pole vaja põhjalikumalt argumenteerida. Endise pangaametnikuna peaks Aare Kilp teadma, et ärimeest ei hinnata mitte selle järgi, kui palju ta maksuametile võlgu on, vaid selle järgi, mis äri ta ajab ja kui palju see pangale kasu toob.
  Mis puutub konkreetsete isikute taustinfosse, siis julgen ajakirjanduses avaldatud materjalide põhjal öelda, et endise pangaametniku Aare Kilbiga ma küll mingit äri ei saa ajada, sest mul jäi tema tegevusest Hoiupangas mulje kui headele äritavadele mittevastavast tegevusest.
  Inkassofirmad kutsuvad omavahel kõikvõimalike nimekirjade ülespanijaid riputajateks-liputajateks. Mingit sisulise küsimuse lahendamist, s.o võlgade sissenõudmist ega tagasimaksmist ses protsessis ei toimu. Võin oma kogemustele toetudes väita, et avalikustamine annab vastupidise efekti. Võlgnik on mingis mõttes nagu püha lehm, keda peab hoidma, et ta mingil juhul piimaandmist (rahateenimist) ära ei lõpetaks, muidu ei saa võlausaldaja lihtsalt oma raha kätte.
  Võlgade sissenõudmine on töö, mis seisneb kompromisside ja lahenduste otsimises. See, kui keegi ei maksa või ei suuda maksta riigimakse, ei tähenda, et ta on pätt ja kaabakas. Suur riigimaksuvõlg ei näita maksja pahatahtlikkust. Viga tuleb otsida maksustajast ehk riigi maksupoliitikast. Äriinimesele on omal nahal selgeks saanud, et liberaalse majanduspoliitikaga pole meie riigil mingit pistmist.
  Kas need uue ?riputamisäriidee? kasutajad on kunagi ringi sõitnud mööda Kesk-Eesti teid ning näinud, mismoodi näeb välja üks talupidaja, kes on nafta eest võlgu ? ta on näljas ja paljas, tal on kodus mitu last, keda on vaja toita ja katta. Kui me talle enam naftat ei anna, pole tal enam millegagi kütta, ta sead surevad ja kui ta sead surevad, sureb ta ka ise varsti nälga.
  Nimekirjade väljapanemisega tehakse võlausaldajale karuteene. Kuna võlgniku maksejõuetust on avalikult fokuseeritud, ei saa ta oma tavapärast majandustegevust rahulikult jätkata ning peab hakkama tegelema kõrvaliste probleemidega, mis veel rohkem tema majanduslikku olukorda halvendavad. Lõpuks tulevad need ärasolgitud tööd meie kätte ja meil tuleb olla küpsetusmeister ja sellest sepik teha.
  Väide, et Tasuja.ee omanikke ähvardatakse, on kummaline. Meid küll keegi ei ähvarda, kuigi tegeleme võlgade sissenõudmisega aastaid. Ma arvan, et ähvardatakse neid, kes ei ole oma töös ausad. Mis puutub ühiskonna läbipaistvusse ja avatusse, siis olen seisukohal, et ühiskond on juba piisavalt läbipaistev info suhtes, küsimus seisneb selles, kes ja missugust infot suudab hankida.
  Võlgu on võimalik sisse nõuda ainult seadusest tulenevatele meetmetele toetudes.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Andrus Alber: riigi kulud kasvavad üha, kus on püsivad tuluallikad?
Sõltumata sellest, kuidas Eesti majandusel on viimasel 5-6 aastal läinud, on riigieelarve ikka puudujäägiga. Kuidas sellest tsüklist välja saada, küsib FinanceEstonia juhatuse liige ja Finora Panga kaasasutaja Andrus Alber.
Sõltumata sellest, kuidas Eesti majandusel on viimasel 5-6 aastal läinud, on riigieelarve ikka puudujäägiga. Kuidas sellest tsüklist välja saada, küsib FinanceEstonia juhatuse liige ja Finora Panga kaasasutaja Andrus Alber.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
“Lavajuttude” lemmikud räägivad oma portfellidest, rahapoliitikast ja juhtimisest
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Tänavuse aasta säravamad ja kuulatumad ettekanded kõnelevad suuresti Äripäeva raadio kuulajate meelisteemast – investeerimisest. Praktikas kontrollitud põhimõtted, suurimad õppetunnid ja jätkusuutliku portfelli alustalad on märksõnad, mis iseloomustavad kuulatumaid esinemisi.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Tööl tekkinud vaimse tervise probleemi saab lugeda kutsehaiguseks
Tänapäeval puutub suur osa töötajatest kokku üha keerukamate ja suurt vaimset pingutust nõudvate töödega, ütles tervise- ja tööminister Peep Peterson. Seega on nüüd töötajal võimalik nõuda hüvitist, kui vaimse tervise probleemi põhjustab töö.
Tänapäeval puutub suur osa töötajatest kokku üha keerukamate ja suurt vaimset pingutust nõudvate töödega, ütles tervise- ja tööminister Peep Peterson. Seega on nüüd töötajal võimalik nõuda hüvitist, kui vaimse tervise probleemi põhjustab töö.

Olulisemad lood

Koduostjad hoiavad end languse ootuses tagasi
Novembris püsis kinnisvaraturul vaikelu: Tallinnas müüdi kortereid kolmandiku vähem kui aasta tagasi, ruutmeetri mediaanhind kuuga küll pisut langes, aga eelmisest aastast on ikka pea viiendiku kõrgem.
Novembris püsis kinnisvaraturul vaikelu: Tallinnas müüdi kortereid kolmandiku vähem kui aasta tagasi, ruutmeetri mediaanhind kuuga küll pisut langes, aga eelmisest aastast on ikka pea viiendiku kõrgem.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.