Ehitusfirmadel kliendiuputus

Sulev Oll 01. august 2001, 00:00

Klientidele äraütlemised puudutavad kõikjal Eestis asuvaid ehitusfirmasid. ?Juulis ja augustis remonditavad koolid ja lasteaiad ning asutuste-ettevõtete kollektiivpuhkusteaegsed remonditööd sunnivad ehitajaid objekte valima,? rääkis Pärnus asuva ASi Eston Ehitus juhataja Ivo Aulik.

Äraütlemised puudutavad Auliku sõnul eelkõige väiksemaid tellijaid. ?Kui on valida ühe kümne miljoni kroonise või saja sajatuhandelise objekti vahel eelistab ehitusfirma esimest,? ütles ta.

Sama kinnitasid ka teiste firmade juhid. ?Suuri tellimusi on praegu niivõrd palju ja nende hinnad ulatuvad miljonitesse,? rääkis ASi Gerberos direktor Arne Sarapuu. ?Seetõttu olen väiksematele klientidele pakkunud võimalust, et nende tellimus täidetakse oktoobris.?

Sarapuu sõnul on paljud võimalikud kliendid siiski solvunult lahkunud. ?Aga kusagile suvilakatust tegema pole tõesti praegu aega minna,? ütles ta.

?Tellijad, kellel raha on, lähevad mujale,? rääkis ühe Tallinnas tegutseva ehitusfirma juht, kes ei soovinud oma nime avaldada. ?Tihti on ju võetud pangalaen ja see peab ennast tootmis- või müügihoone kaudu tagasi teenima hakkama.?

Neile, kes ehitustöid just suvel teha lasta tahavad, soovitas Arne Sarapuu tellimuse esitada varem. ?Olen ka sõpradele öelnud, et miks nad ei teatanud oma soovist juba aprillis või mais,? sõnas ta.

Sarapuu sõnu ehituse hooajalisuse kohta kinnitavad ka ASi Gerberos tulemused. Kui firma aasta esimese kuue kuuga üle antud objektide netomaksumus oli 3 miljonit, siis aasta teises pooles 9 miljonit krooni.

Ehitusfirmade juhtide väitel pole ehitustööde hinnad viimastel aastatel muutunud ja seetõttu ei kannata kliendid, kes suvise ehitusbuumi tõttu ehitajat ei leia, materiaalset kahju.

?Ehitamine on talvekuudel, mil ehitajail tööd vähem, isegi odavam,? ütles ASi Harju Ehitus juhatuse esimees Aare Neudorf. Kui palju ehituse kõrgaeg hindu tõstab, ei osanud Neudorf öelda. ?See sõltub konkreetsest olukorrast,? lausus ta.

Küll tõdes Neudorf, et suvine kõrghooaeg ehituses ei võimalda ehitusturul teha ebareaalseid hinnapakkumisi. ?Hinnad on stabiilsed, totraid pakkumisi, mille tagajärjel pärast nii tellijal kui ehitajal probleemid tekivad, ei tehta,? ütles ta. ?Detsembrist märtsi keskpaigani on aga olnud juhtumeid, kus 10 miljoni kroonine töö lubatakse teha isegi 2,5 miljonit krooni odavamalt.?

Ehitusfirmad on hakanud vältima ka kliente, kes teevad ettepaneku käibemaksuvabaks remondi- või ehitustööks. ?Oleme targaks saanud ja saadame sellised tellijad mujale,? ütles Saaremaa firma M-Melly OÜ juhataja Margus Laager. ?Nendega ei saa vettpidavat lepingut sõlmida ja nii jätavad nad viimaste tööde eest maksmata.?

Ka Eston Ehituse juhataja Ivo Aulik ütles, et on pettuse kartuses tavaliselt üksikisikute tellimused kõrvale lükanud. ?Tegelikult polegi paarikümne tuhande kroonine remont meie, vaid paari-kolme töötajaga firma jaoks,? rääkis ta. ?Aga raskematel aegadel teeme selle siiski ära.?

Margus Laageri hinnangul ei jää käibemaksuvaba töö siiski tegemata. ?Küllalt on FIEsid ja haltuuramehi, kes selle ette võtavad,? ütles ta. ?Kui haltuuramehi poleks, oleks nii maksud kui majandus paigas.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing