Valitsuskoalitsioon ja Rahvaliit välistavad koostöö

Heidit Kaio 25. september 2001, 00:00

Valitsusliidu poliitikud ei arva, et presidendikoha minemine väljapoole valitsusliitu kõigutab võimutasakaalu ja nad ei näe põhjust vaadata üle senist poliitikat. Pigem oodatakse koostööalgatust presidendi uue meeskonna poolt.

Et Eesti presidendil on vähe hoobasid, mille abil viia ellu muudatusi, siis leiavad Äripäeva poolt küsitletud valitsusliidu poliitikud, et valitsuse senise suuna muutmine pole põhjendatud. ?Ma ei näe meie koostöös ka praegu erilist puudujääki,? ütles reformierakondlane Jürgen Ligi.

Poliitikud rõhutasid, et tegelikke otsuseid Eestis teeb parlament. President saab loobuda seaduse väljakuulutamisest vaid siis, kui see pole kooskõlas põhiseadusega. ?Nii kahju, kui sellest valijameeste kogus istunutel pole, ei saa president aidata piimaraha maksmisel või võidelda metsavargustega,? ütles Ligi.

Eestimaa Rahvaliidu esimees Villu Reiljan ütles, et koostööks valitsusliiduga on väga väikesed võimalused. Pärast presidendivalimisi pole Reiljani ütlust mööda osapooled koostöövõimalusi omavahel isegi mitte arutanud. ?Nemad valitsevad, rahvas rõõmustab,? ütles Reiljan. Tema ütlust mööda ootab ta hoopis tihedamat koostööd praeguse parlamendi opositsiooniga.

Valitsusliidu poliitikud loodavad vastvalitud presidendi Arnold Rüütli koostööhuvile. ?Rüütel on kompromissialdis inimene, rohkem, kui Lennart Meri seda oli,? ütles Toomas Vilosius.

Reiljan lubas, et Rüütlist ei saab mitte Rahvaliidu, vaid kogu rahva president. Ka valitsusliit loodab, et Rüütel eemaldub Rahvaliidust. ?Rüütli ja Rahvaliidu seosed tuleb unustada,? ütles Jürgen Ligi. ?Nad peavad üksteisest eemalduma.?

Vaatlejad näevad, et Rüütli suuna valik sõltub palju loodavast uuest meeskonnast. ?Rüütel on aldis töötama igas suunas. Määrab see, milliseid ideid tema juurde tuuakse,? ütles riigikogu aseesimehe nõunik Heido Vitsur. Uue meeskonna liikmete nimed selle nädala jooksul veel ei selgu.

Kuigi Rahvaliidu nõudmised vastanduvad valitsusliidu joonele, ei usu Eesti Kaubandus- ja Tööstuskoja esimees Toomas Luman, et Rüütel tõttab tegema jõulisi majanduspoliitilisi avaldusi. ?Ma ei hinda Rüütli võimalusi presidendina halvaks,? ütles ta. ?Rüütlit iseloomustab fenomen, mida ei taheta tähele panna, nimelt, ta üritab vältida vigu.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing