Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Phare ettevõtluse toetuseks jagatud raha kasu küsitav

    Nii näiteks pole vaatamata miljonitele kulutatud Phare-kroonidele muutunud turistide magnetiks Häädemeeste vald, Kärdla jahisadama ehitust pole viis aastat pärast planeerimise lõppu ikka veel alustatud ning koostöös lätlastega tehtud turismiinfopunkt Valgas töötas täisvungiga vaid esimese suve.
    1994. aastast on Phare piireületava programmi (CBC) raames finantseeritud ligi viitkümmet projekti ligemale 400 miljoni krooni ulatuses. Projektide eesmärgiks oli paljudel juhtudel turismi ja ettevõtluse arendamine. Tavaliselt näevad selliste projekti tegevused ette mitmesuguste uuringute koostamist, erinevate ettevõtlusalaste statistiliste näitajate võrdlemist, konverentside ja seminaride korraldamist ning õppereise välismaale.
    Lisaks Phare CBC programmile on alates 1995. aastast 2,2 miljardit krooni kulunud teiste Phare programmide raames peamiselt riigiametite haldussuutlikkuse tõstmiseks. Muu hulgas saavad sel aastal toetust riigiasutused näiteks ühtse kalanduspoliitika edukaks rakendamiseks, kutsehaiguste vähendamiseks, meretranspordi kõrgema ja keskastme ametnike kompetentsi tõstmiseks ja Eesti õhukvaliteedi juhtimissüsteemi arendamiseks.
    Kontrollima peaks miljardite kroonide jaotamist Brüsselist palgatud konsultandid ning ka ministeeriumid, kelle kaudu raha lõpptaotlejateni jõuab. Riigikontrolli vaatevälja Phare rahad ei jää, kuigi Phare puhul on nõutav ka Eesti riigi poolne omafinantseering programmidele. Projektide kontrollimine tähendab sisuliselt seda, et näiteks ettevõtluse arendamise projekti puhul vaadatakse, kas on koostatud vastav arengukava, mitte seda, kas ka tegelikult mõni uus ettevõte tekkis.
    Rahandusministeeriumi välisfinantseerimise osakonna planeerimise talituse juhataja kt Kadri Reinthal sõnab, et kõik projektid ei saa tõepoolest süstemaatilist lõpphinnangut, kui tõhus üks või teine projekt oli. ?Pigem on kontroll pisteline,? ütleb ta. ?Samas pole Eestis teada ühtki petujuhtumit, mille tõttu oleks pidanud raha algallikasse tagasi maksma.?
    Euroopa Komisjoni Delegatsiooni Eesti infonõuniku Pille Vaheri sõnul lasub vastutus Phare raha sihipärase kasutamise osas Eesti valitsusel. ?Euroopa Komisjon kontrollib mitmes projekti faasis, kas Euroopa maksumaksja raha kulutatakse sihipäraselt,? ütleb Vaher. ?Kui avastatakse rikkumine, siis tuleb loomulikult raha tagasi maksta.?
    1995. aastal Phare rahadega alustatud Kärdla sadamapiirkonna maakasutusplaan on küll valmis, kuid jahisadama ehitus pole endiselt plaanist kaugemale jõudnud.
    Kärdla sadamapiirkonna maakasutusplaani koostamine maksis kokku 2,2 miljonit krooni, millest 2 miljonit krooni tuli Phare programmist. Plaan nägi ette 50kohalise jahisadama ehitamist ja 10 hektari sadama ümbruse maa hoonestamist, muu hulgas turistidele majutuskohtade ning kaubanduskeskuse väljaehitamist.
    Kärdla linnanõuniku Tiit Harjaku sõnul kuluks selle plaani järgi ehitamiseks vähemalt 60 miljonit krooni. ?Me loodame selle raha saada ehk mõnest abiprogrammist, sest oma raha meil panna pole ja ettevõtjate rahade peale ei saa ka loota,? räägib Harjak. ?Praegu on linnavalitsus jälle sadamaehitamise plaani suhtes optimistlikum, kuid veel 2?3 aastat tagasi olid mõtted sellised, et tuleb teha uus plaan.?
    SA Lõuna-Eesti Turism turismialane koostöö Põhja-Läti sarnase organisatsiooniga sumbus bürokraatiasse ning Läti poole huvipuudusesse.
    Kokku kulus projektile ?Turismi võimalused ja planeerimine ? piireületava koostöö algatus Lõuna-Eesti ja Põhja-Läti vahel? 1,3 miljonit krooni, millest 981 000 krooni oli toetus Phare programmist. Kõlava nimega programmi eesmärk oli suurendada turismitöötajate kompetentsi ja pakkuda infot mõlema riigi piiriäärsete looduslike ja kultuuriliste vaatamisväärsuste kohta.
    Projekti raames korraldati lätlastega koos mitu ühisseminari, käidi nädalasel õppereisil Iirimaal, avati Valgas turismiinfopunkt, kust sai infot mõlema riigi kohta ning loodi veebiandmebaas.
    SA Lõuna-Eesti Turism juhataja Marika Kooli sõnul töötas turismiinfopunkt esimese suve ilusasti. ?Meil oli kolm kuud tööl lätlanna, kes jagas Läti kohta infot,? räägib Kool. ?Sel suvel aga infopunkt enam endises mõttes ei töötanud, sest lahendust ei leidnud küsimus, kuidas maksta Eestis töötavale Läti kodanikule palka ning kuidas korraldada talle hõlbus piiriületamine. Lätlased tegid oma poole peale nüüd hoopis ise endale turismiinfopunkti.?
    Kooli sõnul remonditi Phare rahadega infopunkti jaoks ruumid, osteti tehnika ja mööbel. Samuti taheti ideaalis käivitada ühine virtuaalne andmebaas, kuid töö jäi kanda rohkem Eesti poolele. Andmebaas saadi siiski valmis ning on Kooli sõnul küllaltki populaarne.
    Mõnesaja elanikuga Vormsi vald on saanud kuulsaks Phare programmi toel ehitatud puhastusseadmega, mille ehitamine valla peaaegu pankrotti ajas ning mis nüüd igal aastal kümneid tuhandeid kroone kuludena neelab.
    1995. aastal rajatud Vormsi puhastusseade maksis 5 miljonit krooni, millest 500 000 krooni pidi vald laenama projekti omafinantseeringuks. Seade ehitati plaaniga, et saarele tekib tööstuslik tootmine.
    Nüüd ütleb Vormsi vallavanem Ants Varblane, et parem, kui puhastusseadet poleks ehitatudki. ?Ühtegi kundet sellel seadmel taga pole, on ainult valla oma asutused, nagu kool, lasteaed,? räägib ta. ?Pumbad roostetavad, tehnika vananeb, seadme hoolduskulud aina suurenevad.?
    Varblase sõnul saaks saareelanikud vabalt ise oma solgiga hakkama ning vägevat europuhastusseadet saart külastavatele turistidele just uhkusega ei näita.
    Igal aastal maksab Vormsi alavõimsusega seadme töös hoidmisele peale 50 000 krooni, mis on arvestatav summa valla aastaeelarvest.
    1996. aastal algas Phare toel Ida-Viru maakonnas turismiarendusprojekt. Tookord koostatud plaanidest pole tänaseks siiski kuigi palju ellu viia jõutud.
    Ida-Viru asemaavanema Agu Värimäe sõnul vedasid projekti väliseksperdid, kes koostasid ülevaade maakonna turismipotentsiaalist, nimetasid perspektiivikaid turismiobjekte, samuti korraldati kohalikele turismiettevõtjatele harivaid seminare.
    Loodi ka Ida-Virumaa turismiarengu nõukogu ja turismi ressursikeskus, mis paraku kumbki pole edasise rahapuuduse tõttu jõuliselt tööle hakanud.
    ?Ma ei nimetaks seda projekti ebaõnnestunuks, sest peamise eesmärgi, näidata inimestele, et turism on tõsiselt võetav majandusharu, ta ikkagi täitis,? räägib Värimäe. ?Paljud asjad, mis eksperdid meil soovitasid teha turismi arendamiseks, on jäänud soiku raha puuduse tõttu.?
    Näiteks toob Agu Värimäe hotellide ehitamist Jõhvi?Tartu maantee äärde Peipsi järve äärsesse Kalmakülla ja Jõhvi ning ka maakonnas suuremamahulist kalaturismi arendamist.
    1997. aastal sai Pärnumaal asuv Häädemeeste vald Phare programmist 3,7 miljonit krooni vallas turismi arendamiseks.
    Projekti kogueelarve oli ligi 5 miljonit krooni.
    Nüüd ütleb Häädemeeste vallavanem Urmas Aava, et olulist hüpet valla turismimajanduses või turismitalude arengus pole siiski toimunud. ?Uusi turismiettevõtteid pole tekkinud,? sõnab ta.
    Aava sõnul ei saagi vallas massiturismi arendada, sest kohalik küllaltki jõukas püsipuhkajaskond eelistab just rahu ja vaikust. Kõnealuse Phare projekti raames koostas vald turismi arengukava, rajati mõned matkarajad ning pandi välja infoviidad. Valmis ka Jaagupi sadama tehniline projekt, nii et vallavanema sõnul võiks ehitada valmis näiteks jahisadama, kui leitaks rahastaja.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Balti indeks tõusis jõudsalt
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Balti reguleeritud turul ja Balti alternatiivturul First North tehti kokku 6309 tehingut nind kogukäive oli Balti aktsiaturul 2 943 668,06 eurot.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.