23. oktoober 2002 kell 22:00

Ehitusbuum jättis ?vanad? volikokku

Tavaliselt kurdavad kohalikud omavalitsejad, et raha ehitusteks napib. Iga kolme aasta tagant juhtub ime. Nõiaväel hakkavad valmima ühiskondlikud objektid. Kui päris valmis ei saa, pannakse nurgakivi. Nii ka sel aastal.

Alatihti muheles telefonis see või teine vallavanem: ?Meil on ajalehele häid uudiseid teatada.? Ning ta nimetas objekti, mille avamine ukse ees. Info andmisele järgnes peaaegu alati küsimus, kas ja kui palju asjast kirjutatakse. Tuli ette sedagi, et omavalitseja pidas tarvilikuks mitmele sama väljaande ajakirjanikule teavet lekitada.

Ehitusbuum algas juba kesksuve paiku. Näiteks pandi siis nurgakivi Võsu spordihoonele. Kaks nädalat enne valimisi kutsuti ajakirjanikud taas kohale ? õige pea olid saabumas betoonist katusekaared. Sündmust vääristati saali põrandalahenduse piduliku heakskiitmisega.

Vihula valla alla kuuluv Võsu polnud erand. Ehitati kõigis valdades ja linnades. Rakveres avati jalakäijate promenaad, Tamsalusse kerkis saun, mitmel pool pandi nurgakivi spordirajatistele, hakati kanalisatsiooni ehitama või saadi see koguni valmis... Loetelu võiks jätkata kommentaari lõpuni.

Nüüd on kohalikud valimised läbi. Mitmete Lääne-Viru omavalitsuste volikogudes hakkab istuma sama rahvas, kes ennegi. Näiteks toodud Vihula vallas on 1999. ja 2002. aasta valimiste võitjate nimekiri peaaegu identne. Tõsi küll, vallavalitsuse koosseisus on oodata muutusi. Usun, et Rakvere senised valitsejad jäid samuti tulemustega rahule. Ehitustega seotud inimeste edu on siin aga selgelt näha.

Ausalt öeldes lootsin suuremat õhuvahetust. Karta on, et maastiku muutumatuses mängis oma rolli ka ehitustegevuse õige ajastamine. Valijaskonna materdamine kõlab rumalalt, kuid pisut enam kriitikameelt sooviks 2005. aastal küll näha.

Autor: Vahur Afanasjev

Hetkel kuum