Ülo Toomsalu • 20. november 2002 kell 7:06

PM: Savisaar pakub õigeusu kirikule maja vanalinnas

Tallinna linnapea Edgar Savisaar pakkus Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku metropoliidile Stefanusele vanalinnas Pikk tänav 66 seisvat tühja maja.

Kirik peaks vastutasuks loobuma nõudest tagastada neile naaberhoone, mida kasutab Moskva patriarhaadile alluv kirik, kirjutab Postimees.

Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku (EAÕK) sinodi esimees preester Ardalion Keskküla ütles, et kirik võttis linnapea poolt eilsel kohtumisel tehtud ettepaneku kaalumisele ning loobus esialgu ka plaanist pöörduda linna vastu kohtusse.

EAÕK on kohtu poolt tunnistatud Pikk 64 asuva Moskva patriarhaadile alluva Eesti Õigeusu Kiriku residentsihoone õigusjärglaseks, mistõttu Tallinna linn pidi Keskküla sõnul hiljemalt 12. oktoobriks Pikk 64 maja EAÕK-le tagastama. Ta lisas aga, et linnajuhid on tagastamisotsusega seniajani viivitanud, mistõttu kirik kaalus kohtusse esildise kirjutamist sundimaks linna kohtuotsust täitma.

?Tuleme linnale vastu ja kaalume pakkumist põhjalikult,? sõnas Keskküla. ?Kuid Pikk 64 maja on ikkagi kiriku ajalooline keskus ja me eelistaksime selle omanikuks saada.? Ta lisas, et linna pakkumine ei tundunud esmapilgul ka võrdväärne, sest Pikk 64 on kasutusel olev korras hoone, kuid Pikk 66 on tühjana seisev varemetes maja, millel ka pinda vähem.

Keskküla ütles, et Pikk 64 maja tagasisaamise korral ei hakkaks EAÕK kindlasti Moskva patriarhaadile alluvat kirikut sealt välja ajama. ?Hakkame seda kasutama nagu üürimaja, kiusu ajada me ei kavatse,? lisas ta.

Tallinna linnapealt Edgar Savisaarelt ei õnnestunud Postimehel eile kommentaari saada.

Tallinna linnavalitsuse tänasel istungil on üks päevakorrapunkte Pikk tänav 66 asuva hoone lülitamine erastamisele mittekuuluvate elamute nimekirja seoses selle rekonstrueerimisega. Samuti taotleb linn volikogu eelnõu otsusega hoonealust maad endale, et moodustada linnale kuuluv Pikk 66 kinnistu.

Hetkel kuum