Londoni börsi indeksis 3 Eesti firmat

Annika Matson 23. veebruar 2004, 00:00

Eesti firmad moodustavad indeksi osakaalust tugeva 7,8%, Leedu ja Läti ettevõtted vastavalt 1,6% ja 1,5%. Kokku on uue Euroopa indeksis 30 börsifirmat. Riikidest on indeksis kõige suurema osakaaluga Poola, mille osa on 28,4%.

Majandusuudiste telekanalil CNBC Europe on lähiajal kavas eetrisse lasta saade, kus iga päev kajastatakse indeksi muutusi ja edastatakse pool tundi uudiseid uue Euroopa aktsiaturgude kohta.

?Ida- ja Kesk-Euroopa aktsiate vastu on viimasel ajal väga suur huvi,? ütles Äripäevale FTSE Groupi indeksite koostamise osakonna juhataja Gareth Parker. Tema sõnul on investorite huvitatuse taga esmalt kiiresti lähenev Euroopa Liiduga liitumise tähtaeg. Teisalt on investorite huvi suurendanud Lääne-Euroopa aktsiaturgude aeglane areng. ?Investorid loodavad uutel turgudel kiiresti raha teenida,? ütles Parker ning lisas, et regioonis on veel palju ettevõtteid võrreldes Lääne-Euroopaga madalalt hinnatud.

Küsimuse peale, kas tulevikus on kavas luua ka New EU Indexi indeksiaktsia, vastas Parker, et see on võimalik kunagi tulevikus, kui huvi veelgi kasvab.

Eesti ettevõtete üsna suurt osakaalu indeksis põhjendas Parker sellega, et Eesti turult võeti indeksisse lihtsalt kolm turuväärtuselt suuremat firmat.

Majandusuudiste telekanali CNBC Europe kommunikatsioonijuht Charlotte Blenkinsop ütles reedel Äripäevale, et uue Euroopa börsiuudiste saade pidi esimest korda eetrisse minema 16. veebruaril, aga see tuli tehnilistel põhjustel edasi lükata. ?Seniste plaanide kohaselt on meil kavas majandusuudiste saade Ida-Euroopast eetrisse lasta alates sellest nädalast,? ütles Blenkinsop.

?Hämmastav, et Eesti osalus on indeksis nii suur,? ütles reedel indeksiga tutvunud Trigon Capitali investeeringute juht Toomas Reisenbuk. Ta lisas, et nad peavad Trigon Capitalis pead kokku panema ja arutama, et äkki saab selle indeksi võtta fondide võrdlusindeksiks.

Ühispanga Kasvufondi juht Sulev Raik ütles, et puhtalt Kesk- ja Ida-Euroopa turgude jaoks on see indeks suurepärane: esinduslik, kõik uued liitujariigid on sees. ?Nii head indeksit ma polegi Euroopa Liiduga liituvate riikide kohta veel näinud,? ütles ta. Varasemad indeksid ei ole sisaldanud Balti riike.

Raik ütles, et Eestis on seni iga mees teinud oma võrdlusindeksi, kuna adekvaatset indeksit on olnud raske leida.

Tema sõnul on FTSE metoodika puhul veidi halb, et lähtutakse vaid turuväärtusest. Näiteks Morgan Stanley koostab indekseid välisinvestori huvidest lähtuvalt. Morgan Stanley võtab arvutustesse vaid kaubeldava osa ettevõttest ning selle osa, mille välisinvestor reaalselt kätte saaks. Venemaal on palju selliseid ettevõtteid, kuhu välisinvestoril pole võimalik raha paigutada, nt Gazprom või Sberbank.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing