Uus masin tagab kvaliteetse töö

Ingomar Künnapuu 31. märts 2004, 00:00

2003. aastal müüdi üle 180 uue masina rohkem kui 2002. aastal. Ehitusmasinatega tegelevad ettevõtted on hakanud rohkem investeerima oma tehnikasse ja soetama uusi masinaid, sest lõppkokkuvõttes aitab uus tehnika hoolduse ja remondi pealt kulusid kokku hoida, samuti on uue masina ülalpidamise kulud väiksemad kui vana puhul. Seega on mõistlik soetada tihtipeale kallim, kuid samas kvaliteetsem masin, millel on kindel garantii ja korralik hooldus- ja remonditöökoda.

Kõigis kolmes riigis on suurima perspektiiviga masinad laadur-ekskavaatorid, mida pakub enamik ehitusmasinate müüjaid nagu Komatsu, JCB, Case, New Holland. 2003. a müüdi kolmes riigis kokku 192 uut laadur-ekskavaatorit. Nendest 108 müüdi Eesti turule. 37,1% masinatest olid JCB laadur-ekskavaatorid, mis moodustab rohkem kui ühe kolmandikosa Eesti turust. Laadur-ekskavaatorid sobivad hästi trassi- ja mullatöödeks ning haljastuseks. Tähelepanuväärne on ka tee-ehituse osa, kus Euroopast lähtuvad suured toetused, mille abil suudavad tee-ehitusettevõtted osta uusi masinaid ja nendega teid ehitada.

Üks kiiremini kasvavaid masinate turuosi on frontaallaadurid. Eelmisel aastal müüdi kokku Baltimaades üle 70 uue masina. Kuna frontaallaadureid on võimalik osta väga erinevate suuruste ja laia valiku lisaseadmetega, siis on neid võimalik kasutada mitmes erinevas sektoris, näiteks ehitus-, tööstus-, ja põllumajandussektoris. Kus on vaja masina suurt rebimis- ja tõstevõimsust nagu karjäärid, sobib hästi 21 tonni kaaluv JCB 456 ZX. Ladudesse ja laoplatsidele, kus masin täidab mitmeid erinevaid igapäevaseid funktsioone nagu kauba tõstmine või lume koristamine, on sobilik pigem väiksem masin, näiteks JCB 411HT.

Frontaallaadureid pakuvad peaaegu kõik Balti riikides tegutsevad ehitusmasinate müügiga tegelevad ettevõtted. Tuntumad kaubamärgid on Volvo, JCB, Komatsu. Igalühel neist on omad head ja halvad küljed, kuid tuleb märkida, et alati ei ole kõige mõistlikum valida just kõige odavamat masinat.

Balti riikide ettevõtjate seas on huvi tekitanud ka teleskooplaadur. Kuna selliste masinate valik on väga lai, siis on võimalik valida täpselt sobiva tõstevõimsuse ja tõsteulatusega masin. Teleskooplaaduri turg on kiiresti kasvamas, eelnevate aastatega võrreldes müüdi kuni 30% rohkem masinaid. Teleskooplaaduritel on populaarseimad just kõige väikseimad ja kõige suuremad mudelid. Peamised teleskooplaadurite pakkujad on JCB ja Manitou.

Baltimaade masinapark on ehitusettevõtetel üsna varieeruv, palju kasutatakse Lääne- Euroopast toodud kasutatud masinaid.

Palju on töös ka vanast ajast tänaseni kasutusse jäänud ehitusmasinaid, mida ettevõtted soovivad reeglina uuemate vastu välja vahetada. Kasutatud masinaid ostetakse siiski kõigis kolmes Balti riigis väga aktiivselt.

Kuna nii kasutatud masinate omahind kui ka liisingu- ja ostutingimused on soodsamad, siis ettevõtted, kes alles alustavad tegutsemist, ja samuti ühemehefirmad eelistavadki esmajärjekorras kasutatud masinaid nende soodsamate ostutingimuste tõttu. Euroopast tuuakse Eestisse väga erinevaid kasutatuid masinaid ? ekskavaatoreid, frontaallaadureid, laadur-ekskavaatoreid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing