OPECi istungilt ei loodeta palju

Romet Kreek 14. september 2004, 00:00

Kolmapäevaks tulevad Viini kokku naftakartelli OPEC liikmed. Istungi teemadeks on analüütikute hinnangul tootmismahtude suurendamine ja hinnasiht. Analüütikud ei usu OPECi otsuste mõju nafta hinnale.

OPEC on ignoreerinud enda kehtestatud tootmismahte ja pumbanud Bloombergi hinnangul eelmisel kuul umbes 8,1 protsenti 26 miljoni barrelilisest päevalimiidist rohkem musta kulda.

?Praegune probleem pole selline, mida OPEC saaks lahendada,? ütles Centre for Global Energy Studiesi asedirektor Leo Studies. Tema hinnangul maksab aasta lõpul New Yorgis naftabarrel 41?42 dollarit. ?Põhiline mõjur on naftanõudlus. OPECil pole enam jäänud palju võimsusi kaasa rääkimiseks.?

Nafta hind on üheksal kuul ületanud grupi ametliku hinnakoridori, milleks on 22 kuni 28 dollarit barrelist. Kartell kaalub kvootide tõstmist tegelikule nafta tootmise tasemele. Mõned maad on selle sammu vastu. Iraani esindaja ütles, et OPEC pumpab juba praegu liiga palju naftat.

?OPEC kaalub kahte sammu: hinnakoridori laiendamist (tõenäoliselt 5 dollari võrra) ja tootmiskvootide tõstmist (ühe miljoni barreli võrra päevas),? ütles Deutsche Banki naftastrateeg Adam Sieminski. Ta prognoosis nafta hinnaks kolmandas kvartalis 42,30 dollarit barrelist ja neljandas kvartalis 37 dollarit. ?Ma ei usu, et need sammud muudaksid midagi lühiajaliselt nafta hinna kujunemisel.? Sieminski usub, et OPEC ei muuda tootmiskvooti ega hinnakoridori.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing