3toaliste Lasnamäe tüüpkorterite müügiperiood pikeneb

Kadri Lindpere 11. oktoober 2004, 00:00

Analüüsides tänast turuseisu, kus tänu hoogsale arendustegevusele on pakkumisse lisandunud senisest enam peamiselt 3toalisi tüüpkortereid ning mõnevõrra on pikenenud ka selle sektori müügiperioodid, võib siiski tõdeda, et olulist nõudluse langust prognoosida ei saa.

Selle olukorra peamiste tekkepõhjustena saab välja tuua aktiivse arendustegevuse, soodsa laenupoliitika ning vanemate ja uute korterite hinnatasemete vahe, mis hetkel on mõnevõrra tasakaalust väljas.

Ometi moodustab Tallinnas lisanduvate uute korterite aastane osakaal kogu elamufondist ca 1% ning seega ei väljenda viimasel ajal rekordiline, aastases mahus ca 2000 uue korteri lisandumine turule olulist ohu märki ning nõudlus tüüpkorterite järele säilib endiselt kõrgena.

Eeldatavasti on jätkuva ehitushindade tõusu korral oodata ka uute korterite hinnataseme tõusu, mistõttu kasvab ka hinnavahe vanemate ning uute korterite vahel. Sageli määratakse emotsionaalsetele väärtustele ning kasinale eeltööle tuginedes vanemale tüüpkorterile turuhinnast kõrgem müügihind, mis omakorda pikendab oluliselt müügiperioodi, mõjutab üldsuse arusaamist hindade tegelikust olemusest ning tõstab vanemate elamispindade müügipakkumishinnad uute korterite hindade lähedale. Üldjoontes on täna nõudlus turuhinnale vastava hinnatasemega vanemate korterite järele kõrge.

Tüüpkorterid on endiselt kõige madalama hinnatasemega kõigi mugavustega elamispinnad, mida erinevalt uutest korteritest on võimalik soetada möbleeritult.

Turg on sobiva hinnataseme ning heas korras elamute tüüpkorterite osas väga aktiivne, korterite realiseerimisperioodid jäävad vahemikku 1?3 kuud. Korteri hea remont, toimiv korteriühistu ning elamu korrasolek on peamised tegurid, mis mängivad vanema elamufondi puhul olulist rolli.

Kuna arendusprojektina valmivate korterite hinnatase on täna veel mõõdukas, jäädes vanema elamufondiga samale tasandile, siis tuleks neil, kes siiski sooviksid oma vanema korteri uue vastu vahetada, suhteliselt aktiivselt tegutsema asuda.

Ehitushindade tõus toob vaieldamatult kaasa ka uuselamute korterite hinnataseme tõusu. Samuti on täna näiteks magalarajoonide pakkumiste hinnatase suhteliselt ligilähedane uute korterite omale ning seega on turul tekkinud kartus ülepakkumise ees.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing