• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euro lõi dollari suhtes rekordi

  Reedel kerkis euro kurss New Yorgis 1,2972 dollarile, kummutades dollari eelmise mõõnarekordi selle aasta veebruarist ning jõudes lähedale psühholoogiliselt olulisele 1,30 piirile.
  Tõuke dollari langusele andsid nii nafta hinna tõus uute kokkupõrgete kartuses Lähis Idas kui ka Euroopa tippkohtumine Brüsselis, kus poliitikud andsid mõista, et euro praegune kurss on veel talutav.
  Euro tugevnemine ?ei ole veel dramaatiline,? ütles Euroopa suurima eksportija Saksamaa kantsler Gerhard Schröder Brüsselis pressikonverentsil. ?Saksa eksportijatel läheb suurepärastelt,? ütles ta, seega pole vaja poliitilist sekkumist.
  See ei olnud aga riigijuhtide üksmeelne seisukoht. Prantsusmaa president Jacques Chirac ja Itaalia peaminister Silvio Berlusconi väljendasid muret, et euro tugevnemine võib kahjustada Euroopa eksporti, mis on olnud regiooni peamine kasvumootor eratarbimise mõõnas. Chirac vihjas, et EL peaks koos Euroopa Keskpangaga euro tugevnemise vastu samme astuma.
  Euroopa Keskpanga juht Jean Claude Trichet ja mitmete Euroopa suurfirmade juhid on seni kinnitanud, et tugev euro pakub kaitset nafta ja muu tööstuse toorme hinnatõusu eest, ohjates inflatsiooni.
  Investeerimispanga Morgan Stanley valuutaturgude uurimisosakonna juht Stephen Jen arvab siiski, et Euroopa Keskpank võib valuutaturule sekkuda, kui euro peaks tugevnema 1,35 dollarile.
  ?Euro tugevnemine on negatiivne ?okk Euroopa firmade kasumitele ja kasvule,? kirjutab Jen oma raportis, kus leiab, et negatiivse mõju avaldumine on vaid aja küsimus.
  Euroopa Komisjon alandas hiljuti Euroopa tuleva aasta majanduskasvu prognoosi 2,3 protsendilt 2 protsendile.
  Reedel ei suutnud dollarit langusest hoida isegi üle ootuste hea USA tööturu raport, mis ületas kahekordselt Wall Streeti ootused. Turu tähelepanu on nihkumas USA eelarve- ja jooksevkonto defitsiidile, mis kokku moodustavad juba 9,3% SKPst. Muu maailm ei saa lõpmatuseni seda defitsiiti finantseerida.
  ?Kui isegi sellised tööturu numbrid ei suuda dollarit tõusma panna, on see selgeim signaal, et dollariga on midagi tõsiselt viltu,? kommenteeris BBC-le HSBC Holding Plc valuutastrateeg David Bloom.
  Dollari nõrgenemine on seni kõige tugevamalt tabanud just Euroopat, kuna valuuta dollariga sidunud Hiina ning Jaapan on teinud agressiivseid tugioste oma valuuta kaitseks. Nädalavahetusel andis Hiina keskpank mõista, et kaalub üleminekut paindlikumale vahetuskursi mehhanismile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.