• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaapani klassikaline maalikunst Adamson-Ericu muuseumis

  Kuni oktoobrikuu alguseni on Eesti publikul harukordne võimalus Adamson?Ericu muuseumis tutvuda Nipponimaa klassikaliste maalikunsti valdkondadega, mida tuntakse jaapanikeelsete nimetustega suibokuga, nihonga ja shodõ.
  Jaapani kunsti ?sisse elada? aitavad kindlasti ka näitusel demonstreeritavad videod. Iidse tu?imaalitehnika üksikasju tutvustavat filmi vaadates võib hoomata, kui peent tunnetust ja iidset filosoofiat need teosed kannavad. Sellelt näituselt võib alata pikk rännak tutvumaks jaapani kultuuriga.
  Suibokuga on algselt Hiina päritolu vana tu?imaali liik, mis jõudis Jaapanisse koos zen-budismiga 13.?14. sajandil. Suibokuga maal sünnib paberi, tu?i ja vee koosmõjul. On imetlusttekitav, milliseid sügavalt vaimset tähendust kandvaid teoseid suudab pintslitehnikat valdav meistrikäsi klassikalise musta tu?i tooninüanssidega valgele paberile luua.
  Shodõ on iidne pintsli ja musta tu?iga kirjamärkide maalimise kunst. Kalligraafiline kompositsioon põhineb erineva joone tugevuse, pintsli liikumise kiiruse ja tu?i hele?tumeduse vahekorrast. Pintslijoon sõltub kirjastiilidest, klassikaliste tekstide sisemisest rütmist ning iga kunstniku individuaalsest lähenemisest.
  Nihonga pole pelgalt reaalsuse peegeldus, vaid eelkõige nii vormi? kui värvikasutuselt sümbolistliku tähendusega. Nihonga maali on aastasadade jooksul jõudnud mõjutusi ka kaugemalt ? Hiinast, Euroopast ja tänapäeval valdavalt Ameerikast. Kuid kõik need ?uuendused? on kohandunud jaapanipärases kujutamistavas, nii materjali kui tehnika kasutuses, märgib näituse kuraator Kersti Koll.
  Autor: Tiina Kolk
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
NFT – kuum plokiahela trend – saab oma ETFi
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
USA varahaldur Defiance ETF käivitab Defiance Digital Revolution ETFi, mis hakkab järgima plokiahelaga seotud ettevõtete ja non-fungible token'i (NFT) indeksit.
Volkswageni autotarkvaraettevõte muudab oma äristrateegiat Eestis
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Volkswagen Grupi tarkvaraalaseid kompetentse koondav ettevõte CARIAD SE muudab oma strateegiat ja äritegevuse fookust Eestis. Selle tulemusel hakkab CARIAD Estonia haldama kõiki ettevõtte rahvusvahelisi tütarettevõtteid.
Madis Toomsalu võimalikust kriisist kinnisvaras: juba tasub karta
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.
„Juba tasub karta,“ ütles LHV Grupi juht Madis Toomsalu kinnisvaraturult terendavaid kriisimärke hinnates. Eelmine kinnisvarakriis tema sõnul küll ei kordu, kuid märke uue krahhini viivast on turul küll.