Krista Taim • 26. oktoober 2005 kell 22:00

Jüri tehnoparki kerkib moodulmajade tehas

Septembri alguses löödi kopp maasse ja Pharmadule Emtunga alustas Tallinna külje alla 33 000ruutmeetrisele maa-alale tehase ehitust, kus hakatakse juba novembri keskel ehitama ja komplekteerima kõrgtehnoloogilisi moodultehaseid.

Pharmadule Emtunga asepresidendi Andreas Palmlundi sõnul peaks kogu kompleks Jüris valmima kolme kuuga. Hetkel on valmis tehase laoosa, ning kahe nädala pärast kolib ajutisele pinnale kontoripersonal, 15 inimest. 11 töölist, kes hakkavad moodulitega tööle, on praegu Rootsis väljaõppel. Aasta lõpuks vajatakse 50 töötajat ja kahe aasta pärast võiks töötajate arv olla 200.

Tehase pinda on 9000 ruutmeetrit, mis hõlmab tootmispinna, administratsiooni, laopinnad, töökojad ja puhkeruumid. Kogu esimese etapi investeering on ca 120 miljonit krooni

Palmlundi sõnul kaaluti pikalt, millisesse riiki tehas rajada. Eesti kasuks otsustati siinse kvaliteetse ehituspraktika, paindliku ja vilunud tööjõu ning geograafilise läheduse tõttu. Plaanis on ka hankida materjale ja vahendeid kohalikelt Eesti ettevõtetelt.

Perspektiive silmas pidades on tehnopargis reserveeritud veel 20 000 ruutmeetrit.

Pharmadule Emtunga Eesti tehase tegevjuhi Raul Hallapi sõnul on moodulite ehitusprotsess hakitud väikesteks operatsioonideks, mis on detailselt kirjeldatud ja välja joonestatud. Kuna nõudmised on kõrged, siis soovitakse leida tipptasemel ehitajaid. ?Farmaatsiatööstusele ehitame valmis tehaseid, kus on tabletiliinid, suured bakterite kääritamise paagid jne. Teine klientuur on suured naftakontsernid, nende tarvis teeme naftaplatvormidele moodulmaju, mis on installeeritud nii, et olemas on kõik alates televiisoritest kuni voodilinadeni välja,? selgitas Hallap.

Veel ehitusjärgus olevas Jüri tehases on töös juba esimene suurem tellimus. Laboratooriumi hoone, mis läheb Rootsi Uppsalasse, tellijaks on farmaatsiafirma AMO. Moodultehas sisaldab pesu-, riietus-, ettevalmistus-, inkubaator- ja kontoriruume ning koosneb 13 moodulist.

Alltöövõtjateks on kolm Eesti firmat: Viljandi Metall, Maru Ehitus ja Monic, kes keevitavad Turbas teraskarkassid kokku. Novembri keskpaigas algab installeerimine ning jaanuari lõpus peab töö valmis olema. Veebruaris algavad katsetused ja siis saadetakse töö Rootsi.

Moodulprojektid maksavad koos seadmetega klientidele keskmiselt 165 miljonit kuni 1,6 miljardit krooni.

Veebruari algul avas Phar­madule Emtunga tütarfirma Flexenclosure Sõmerus tehase, mis toodab katsemajakesi mobiilside tugijaamadele. Seal võeti tööle 16 inimest, kuid mõne aastaga peaks töötajate arv ulatuma 25ni. Aasta lõpuks valmistab Sõmeru tehas endise autoremonditöökoja ruumides 1100 moodulmaja.

Hetkel kuum