Maþeikiu aktsial 12% tõusuruumi

Annika Matson 31. mai 2006, 00:00

"Tõesti on PKN Orleni pakutavat summat arvestades ühe Maþeikiu Nafta aktsia hind enam kui 10 litti, aga summad on fikseeritud USA dollarites - Leedu littides täpne summa veel teada pole," selgitas eile Leedu majanduslehe Verslo Þinios börsitoimetaja Rimantas Pilibaitis.

Äripäeva arvutuste kohaselt tuleb PKN Orleni pakkumist arvestades ühe Leedu naftatöötleja aktsia hinnaks 3,92 dollarit ehk 10,6 litti. Eile lõpetas Maþeikiu Nafta aktsia kauplemise Vilniuse börsil 9,42 litil. "Aktsia hetkehind Vilniuse börsil sisaldab riski, et ootamatusi võib veel juhtuda, näiteks mingi Venemaa mõjuavaldus või USA dollari vahetuskurss," märkis ta.

Pilibaitis märkis, et ka Leedus kehtib seadus, mis võimaldab suuromanikul, kelle käes on vähemalt 95 protsenti firmast, väikeaktsionäridelt sundülevõttu rakendada, kuid selle peale Eesti spekulantidel panustada ei tasuks. "Usun, et PKN Orlen ei ole huvitatud kõikide Maþeikiu Nafta aktsiate ostmisest, kuna neil on juba üsna suured kohustused võetud Jukose ja Leedu valitsuse ees," märkis ta. Lisaks nõustus tema sõnul ka Leedu valitsus müüma oma 41 protsendist aktsiatest vaid 30,7 protsenti, jättes seega veel kümnendiku firmast riigi kätte. See valitsusele siiski suurt sõnaõigust asjade otsustamisel ei anna. Samas võib aga PKN Orlen nüüd kindel olla, et neil ei tule välja osta kõiki aktsionäre, kes vastasel juhul saaksid oma aktsiate eest nõuda õiglast hinda. Umbes 5 protsenti aktsiatest on vabalt kaubeldavad Vilniuse börsil.

PKN Orlen ise ei ole Pilibaitise sõnul nõus kommenteerima, kui suur on võimalus viia Maþeikiu Nafta Vilniuse börsilt minema.

PKN Orleni enamusosaluse ostmise tehingu peab heaks kiitma ka Euroopa Komisjon. Vastust võiks oodata hilissügisel.

PKN pakub Jukose 53,7protsendilise osaluse eest Maþeikiu Naftas 1,49 miljardit dollarit ja 30,7protsendilise Leedu riigi osaluse eest 851,8 miljonit dollarit. Kokku läheb PKN Orlenile 84,4protsendilise osaluse ostmine Leedu naftatöötlejas maksma 2,34 miljardit dollarit.

PKN Orleni Maþeikiu Nafta ost on seni suurim tehing uute Euroopa Liidu liikmesriikide hulgas. PKN Orlen allkirjastas lepingu eelmise nädala reedel pärast turu sulgemist. Mõlema firma aktsiad reageerisid esmaspäeval tõusuga.

"Tehing pakub PKN Orlenile uusi arengusuundi ja Maþeikiu Naftale võimalusi kasvatada eksporti," ütles Budapestis asuva investeerimispanga K&H Securities analüütik Peter Tordai Bloombergile. "PKN Orlen saab Läänemere lõunaregiooni kütuseturul praktiliselt monopoolse seisundi," lisas Tordai.

Aprilli alguse seisuga oli Tallinna börsi andmetel Eesti investorite hulgas Leedus populaarseim Maþeikiu Nafta aktsia. 140 Eesti firmat ja eraisikut olid investeerinud Leedu naftatöötlejasse. Teisel kohal oli Leedu Telekom 107 investoriga.

Jukose Maþeikiu Naftale osaluse müügiprotsess on olnud kole - infot on loobitud vastutustundetult vasakule ja paremale. See saaga on Leedu aktsiaturule viimasel ajal väga pärssivalt mõjunud.

Kui tehing lõplikult läbi läheb ja venelased ka selle heaks kiidavad, siis on Leedu naftatöötleja aktsial tõusuruumi, aga siiani on liiga palju valesignaale olnud.

Suprema klientide hulgas on olnud palju institutsionaalseid investoreid, kes on Leedust vaadanud just Maþeikiu Naftat ja Leedu Telekomi. Kümnete investoritega oleme ka Leedus kohal käinud, aga selle müügiprotsessi tõttu on loobutud, kuna seda on võetud kui indikatsiooni, kuidas Leedus asju aetakse. See on ära tüüdanud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:02
    Otsi:

    Ava täpsem otsing