Soome ja Rootsi majandus kasvavad tormakas tempos

Sirje Rank 02. juuni 2006, 00:00

Nordea Panga peaökonomist Leena Mörttinen ütleb, et lähiajal ta Soome majanduses probleeme ei näe. "Seis on väga hea." Täiendava annuse optimismi süstis soomlastesse rajurokibändi Lordi võit Eurovisioonil.

Soome Tööandjate Keskliidu (EK) mai konjunktuuribaromeeter oli üks viimaste aastate optimistlikumaid - majanduse kõigis olulisemates sektorites on seis parem kui tavaliselt.

Kinnisvara ja aktsiate hinnatõusust tulenev sissetulekute ja üldise jõukustunde kasv paisutab eratarbimist. Majanduskasvu prognoositakse Soomes tänavu 4%.

Number on veidi moonutatud, sest eelmise aasta kasvu kärpis seitse nädalat kestnud paberitööstuse streik. See läks Soome majandusele maksma 25 miljardit Eesti krooni ja kärpis SKP kasvu protsendipunkti võrra 2,1%-le. Tänavune kasv paistab sedavõrra suurem.

Metsandussektorist võib tagasilööke tulla ka tänavu. Kui UPM Kymmene teatas kavast koondada Soomes 3000 töökoha, vastasid ametiühinguid mai keskel kahepäevase streigiga.

Samas on tähelepanuväärse taassünni teinud Soome laevaehitus, mis paar aastat tagasi tundus hääbuvat. Tellimusi on praegu rohkem kui viimase 20 aasta peale kokku, sealhulgas Tallinki laevad. Lõviosa tellimusi tuleb aga USAst, kus kruiisiturism on hoo sisse saanud.

Samas on laevaehitus Soomes neid alasid, kus enim oskustööjõudu napib. Turu tehase 4000 laevaehitajast on ligi pooled poolakad, eestlased või venelased, kirjutas Svenska Dagbladet.

Soome 8% tööpuudusest hoolimata napib oskustööjõudu juba pea kõigil tegevusaladel. Eriti ehituses, kus EK küsitluses nimetas tööjõupuudust ettevõtte arengu takistusena 34% firmadest.

Soome rahandusministeeriumi hinnangul hakkavad tööjõupuudus ja elanikkonna vananemine majanduse kasvuvõimet ja sellega Soome elatustaset õõnestama juba 2010. aastal, ehkki praegu näib kõik väga hästi minevat.

Ka Rootsis valitseb optimism. Konjunktuuriinstituudi raport kinnitab majanduse tugevat ja laiapõhjalist kasvu. Tööstus on viieaastase mõõna järel jälle töökohti loomas, jaekaubandus ja teenused ennustavad paremaid aegu ning ehitussektor kuumab.

"Nüüd lõpuks kajastub ettevõtjate optimism ka hõivenumbrites," kommenteeris majanduslehele Dagens Industri Rootsi konjunktuuriinstituudi juht Roger Knudsen. See kergitab tarbijate optimismi ja ostulusti.

Rootsiski on eriti kiire kasvutempo ehituses. Kümnest Rootsi ehitusfirmast seitse nimetas mais kasvu peamise takistusena ehitajate puudust. Mullu kurtis sama probleemi vaid 7%. "Meil on puudus kõigist, alates ehitustöölistest projektijuhtideni, ning osa projekte oleme pidanud ka ära ütlema," ütles lehele ehitusfirma Peab tegevjuht Mats Paulsson.

Rootsi selle aasta SKP prognoos on 3,6% ja tuleval aastal 3,1%, tööpuudus peaks kahanema 5,3 protsendilt 4,6 protsendile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing