ÄP 5 aastat tagasi: Soome sõltub Nokiast

ÄP 13. juuni 2006, 00:00

Nokia on tõusnud maailma suurimaks mobiiltelefonitootjaks ja Soome suurimaks firmaks, andes viiendiku Soome ekspordist, kirjutas Äripäev viis aastat tagasi.

Nokia on analüütikute arvates Soomele liigagi tähtsaks muutunud: 2000. a SKP 6protsendilisest kasvust andis ta neljandiku. Helsingi börsi väärtusest moodustab Nokia 70%. Ta on Soomele andnud 10 000 börsimiljonäri. Soome kõigist tootearenduskuludest on kolmandik Nokia päralt. Arvestades Nokia turuhinda ja Soome rahvusliku vara väärtust, võib öelda, et kõigi soomlastele kuuluvate majade, põldude ja metsade väärtus võrdub kahe-kolme Nokia väärtusega.

Hetkeseis: Nokia moodustab 3,5% Soome SKPst ja viiendiku ekspordist. Selle aasta I kvartalis kasvas puhaskasum 21% ja käive 29% 9,5 miljardile eurole. Globaalne turuosa kasvas 35%-le, kvartalis müüdi 71,5 miljonit Nokia telefoni. Läinud aastal maksis Nokia Soomes makse 759 miljonit eurot. Ettevõtte palgal on Soomes 23 500 inimest, neist 13 200 tegelevad teadus- ja arendustegevusega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing