Hiiumaa ainus sanatoorium on müügis

Krista Taim 13. juuni 2006, 00:00

Seni ainsa sanatooriumina Hiiumaal tegutsenud AS Andra KE on pankrotis ning mudavannid ja välibassein tühjad, ootamas ostjaid. Uksi siiski päris kinni pitseeritud pole ja aeg-ajalt majutatakse 40toalise sanatooriumi ruumes turiste.

Käina alevikus asuv Lõokese 14 kinnistu on koos hotelli sisustuse ja inventariga müügis.Kirjalik enampakkumine toimub 30. juunil.

Lisaks on müügis samale ettevõttele vallasasjana kuuluv lasteaed-algkooli 1482ruutmeetrine hoone.

Ettevõtte omaniku Kalju Endi sõnul said ettevõttele saatuslikuks suurte sanatooriumide madalad hinnad, millega hiidlased võistelda ei suutnud. Ettevõtte müügitöö jäi nõrgaks ja klientide nappus talvekuudel, külmal ja pimedal ajal maksis kätte.

"Kui suvi oli kasumlik, siis sügis ja talv sõid kõik finantsid. See oli meil juba paar aastat tagasi teada, et sellisel kujul me elama ei jää. Ei suutnud konkureerida suurte sanatooriumidega. Siis veel, kui oleks müügipool olnud kahasse koos mõne suuremaga," sõnas End.

Lootusest parematele aegadele ostis AS Andra KE ka vallalt tühjana seisnud algkool-lasteaia hoone eesmärgiga hakata seal laste suvelaagreid korraldama, aga ümberehitus jäi tegemata.

2003. aastal algasid raskused, mis ahelreaktsioonina viisid ettevõtte pankrotti. Võlakoorem pankade ees kasvas ja omanik viis pankrotiavalduse sisse. Kokku oli ettevõttel võlgu ligikaudu 10 miljoni krooni eest. "Proovisime ka ise varem ostjaid leida, aga ei õnnestunud," sõnas End.

Hoolimata pankrotist ei jäta End siiski südamelähedast ettevõtmist ning loodab koos partneritega osaleda enampakkumisel. Siiski mitte selleks, et sanatooriumile eluvaim sisse puhuda, plaanis on hoopis seal hooldusasutust või vanadekodu pidama hakata. Lasteaed-algkooli maja võiks jääda lastelaagrite tarvis.

Advokaadibüroo Kraavi ja Partnerid pankrotihalduri Veli Kraavi sõnul on huvi kahe Hiiumaa objekti vastu suur. "Vanahärrad Rootsist on huvi tundnud, Tallinnast on huvi tuntud ja kohalikud ka peavad plaane," sõnas Kraavi. Ta avaldas lootust, et objektid õnnestub juba esimesel enampakkumisel ära müüa.

Käina vallavanema Üllar Padari sõnul on iga ettevõtlus vallale tervitatav. "Sanatoorium oli vallas korralik maksumaksja. Loodame, et keegi tuleb ja ostab ära. Hotellina pole see just hea koha peal, aga pansionaadina võiks olla küll," sõnas vallavanem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing