Tere, Buffett, mida sa Eestist kuulnud oled?

Tarvo Vaarmets 10. mai 2007, 00:00

Aias ringi liikuvad uhkete sarvedega pullid olid reklaampoisteks Berkshire Hathaway jalanõusid tootvale tütarfirmale Justin Brandsile.

"CNN," räuskas keegi ja muutus mässuliseks, hurjutas käega ja tegi kõik, et Buffett teda tähele paneks. Õnneks olin taolisi tegelasi viimase nädala jooksul Tallinna öistel tänavatel päris palju näinud ja enam nad mind ei häirinudki. Paarisrakendi teine pool, kaameramees, sihtis kiivalt vaid üht - muhedat vanahärrat.

CNBC, Bloomberg TV, Financial Times, Wall Street Journal, Tokyo TV jne. Käimas olid tulised ajakirjanike maailmameistrivõistlused. Võitis see, kellele Buffett kutsuvalt näppu viibutas. Keksisin seal minagi ühelt jalalt teisele ja kilkasin: "Äripäev, Äripäev!" Aga selle repliigiga ei oleks kahjuks vist kolmandasse kümnessegi jõudnud. Vaja oli enamat. Tegin siis veidi pettust ja rõhusin väikevenna faktorile. Sosistasin seespool turvameestetara olevale naisele, et olen Eestist, kas saaks jutule või nii. Saingi. "Eesti" töötas!

"Tere, Warren," ütlesin ja surusin suurmehel kätt. Küsisin, mida ta Eestist teab.

"Eesti? Ma ei tea väga palju. Mu naine on Lätist, seega oleme päris lähedal," vastas alati heas tujus Buffett.

"Aga Ida-Euroopa majandusest?" pärisin edasi.

"Ma ei ole selles osas ekspert," sõnas ta lühidalt ja tänas seejärel viisakalt.

Oligi kõik. Nii me vestlus selleks korraks läbi saigi. Minu koha eest hakkas nüüd taas hord salvestusseadmetega varustatud infonäljaseid innukalt võitlema.

Päris naerma ajas see suures hallis ringiliikuv inimtropp Warren Buffetti ümber. Tema liikus aga rahulikult, astus lavale ja hakkas koos kohaliku kantribändiga musitseerima.

Peale hoogsa loo lõppu külastas ta Berkshire Hathaway vihmavarju alla koonduvate erinevate ettevõtete bokse edasi. Viskas siis ühele voodile pikali, püherdas natuke ja tõusis taas püsti. Investeerimisgeenius lööks kahtlemata läbi ka show-bisnesis.

Pärast etteasteid valmistuti koosolekuks, millest lõviosa ehk kuus tundi kulus küsimustele ja vastustele. Nüüd sain ka aru miks siia kokku tuldi - see ei olnud lihtsalt aktsionäride koosolek, see oli suurepärane investeerimisloeng, õppejõuks maailma parim spetsialist.

Pärast küsimusmaratoni läksin halli tagasi. Ja ennäe - Bill. Jah, Microsofti asutaja. Tunglesin ja raiusin end tema juurde. Kohale jõudes küsisin, kas poetab eestlastele mõne sõna. Gates nägi mu Eesti-triki läbi ja ütles, et intervjuusid ei anna. Aga, ikkagi, üks küsimus, üks vastus, see on dialoog, see on ju intervjuu maailma rikkaima inimesega!

Pärast meelelahutust Borsheimis toimus pressikonverents, kus järjekorda seadsid infovahendajad näiteks Taiwanist, Jaapanist, Saksamaalt, Lõuna-Koreast, LAVist ja muidugi Eestist. Seekord läks rahulikult, organiseeritult ja ilma ragulkadeta - igal väljaandel üks küsimus. Hiljem vestlesin veel Buffetti äriparntner Charles Mungeriga. Uurisin ka temalt, mida ta Eestist teab. Kui paljud kohale tulnud aktsionärid küsisid vastu, kus see Eesti asub ning targemad pakkusid meid Tšehhi naabriks, siis Munger kiitis meie maksusüsteemi. "See on uskumatult tark. Nagu Hongkong, vaadake seda arengut," ütles ta.

See lõi pahviks. Kas te teate, milline maksusüsteem on Belgias, Kuiveidis või isegi USAs?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing