Tõnis Oja • 30. oktoober 2007 kell 22:00

USA on soodne

USA dollari kursi langus teiste valuutade suhtes aastakümnete madalaimale tasemele muudab Ameerika Ühendriikide ettevõtete aktsiad välisinvestorite jaoks atraktiivseteks.

Nii on Kanada dollari kursi tõus lõunanaabrite valuuta suhtes 41 aasta kõrgeimale tasemele muutnud popiks ka sealsete ettevõtete aktsiad. Montrealis asuva omanimelise investeerimisfirma tegevjuht Stephen Jarislowski lausus uudisteagentuurile Bloomberg, et tugev dollar lubab osta välismaalt igasuguseid asju, mis on suhteliselt odavad. "Mina ostan järjest rohkem USA aktsiaid," lisas ta.

Royal Bank of Canada fondijuht John Johnston ütles uudisteagentuurile, et lisaks soodsale valuutale meeldib talle ka tööstusharude laiem valik USA aktsiaturgudel.

Tõsi, on oht, et Ühendriikide valuuta nõrgeneb edasi. See tähendab, et need aktsiad, mis kerkivad dollarites arvestatuna mõõdukalt, võib koduvaluutas arvestatuna isegi langeda. Ent isegi USD edasise nõrgenemise korral on paljud USA aktsiad suhteliselt odavad.

Eriti odavateks peavad analüütikud pangandussektori aktsiaid, ehkki paljud neist on saanud kinnisvarakriisi tõttu suuri kahjumeid. Citigroupi, Merrill Lynchi ja veel mõnda on tabanud ka juhtimiskriis.

Hetkel kuum