Piret Reiljan • 2. aprill 2008
Jaga lugu:

Padar jäi maksuseaduse tutvustamisega jänni

"Kui ma nägin päevakavast, et peaksin tunni jooksul selgitama, mida kõike nädal aega tagasi vastu võetud uus tulumaksuseadus endaga kaasa toob, vajus mul küll suu lahti. Kõik on nii kiirustades toimunud, et muidugi ma ei oska veel detailidesse laskuda," põhjendas rahandusminister Ivari Padar enda passiivsust ettevõtjatele esinedes. "Kogu aeg on väga schnell-schnell (kiire-kiire - toim) olnud selle seadusega," naeris ta. Praegu käib ministri sõnul vilgas töö selle nimel, et uus tulumaksuseadus välisinvestoritele arusaadavaks teha, samuti seisab ees hulk kohtumisi Euroopa Komisjoni liikmetega.

Kuna kohe eilse kohtumise alguses tehti kuulajatele selgeks, et küsimusi tohib esitada alles ürituse lõpus, võis osalejate reaktsioone uue tulumaksuseaduse tutvustamisele lugeda vaid nende kergelt muigel ja kohati väga imestunud nägudelt. "Näete, see slaid peaks uue seaduse toimimist iseloomustama," teatas rahandusministeeriumi riikidevahelise maksulepingute talituse juhataja Helen Pahapill, näidates slaidil hulka kaste koos risti-rästi noolte, summade ja kirjadega. Saali läbis naerupahvak, mispeale Pahapill püüdlikult selgitas, mis moodi uus seadus peaks toimima. Tegelikult ootasid kuulajad selgitusi küll Padarilt, ent viimane vabandas end esinemisest välja tugeva aktsendiga inglise keele rääkimisel ning sellega, et aastaid tulumaksuseadusega tegelenud spetsialist on parem kõneleja.

Ühena esinejatest kohtumisel sõna võtnud endine rahandusminister Aivar Sõerd märkis, et tulumaksuseadus oli Euroopa Liidu direktiiviga kooskõlas juba enne muudatusi, mistõttu on uue seaduse põhjendatus küsitav. "Valitsus kõnnib libedal jääl," iseloomustas ta seadusemuudatusi ja võimalikke tulevasi kohtuvaidlusi. Samuti oli Sõerd murelik, et riigil jääb järgmisel aastal saamata rohkem kui kaks miljardit krooni maksutulu, sest uue seadusega lükkub ettevõtjate tulumaksukohustus aastasse 2010.

Kokkuvõttes jäi kõlama mõte, et uue tulumaksuseaduse näol on tegemist "uue vana seadusega" - kosmeetilised muudatused on sõnastatud keeruliselt, ent üldpõhimõtted jäid samaks.

Nii endine rahandusminister Aivar Sõerd kui ka Deloitte Advisory maksuspetsialist Ivo Vanasaun uskuvad, et kohtuasjadest riik ei pääse.

"Kohtusse võib riigi kaevata Euroopa Komisjon või mis tahes maksumaksja," rääkis Sõerd ja lisas, et risk on mõlemal juhul valitsuse kanda. Kaotajaks jäämisel tuleb nimelt riigil maksta teda kohtus võitnule tulumaks tagasi 21protsendise aastase intressiga.

"Meil on alati olemas plaan B ja plaan C, seda ka võimalike kaotuste puhuks kohtus," teatas rahandusminister Ivari Padar, ent ministri kinnitusel on sellest kõigest veel vara rääkida. Padar ei osanud ennustada, kas Euroopa Komisjonilt tuleb Eestile kohtukutse. "Nad pole veel midagi öelnud," kehitas minister õlgu.

Jaga lugu:
Hetkel kuum