Euroga liituv Slovakkia revalveeris krooni

Sirje Rank 30. mai 2008, 00:00

Rahaliidu ühe kriteeriumi järgi peab kandidaatriigi valuuta kaks aastat kauplema Euroopa vahetuskursimehhanismis ERM2, mis lubab valuutal keskkursi suhtes kõikuda +/-15%. Eesmärk on demonstreerida valuuta stabiilsust. Nüüd sai Slovakkia loa keskkurssi 15% tõsta.

Slovakkia kroon tugevnes üleeile euro suhtes uuele rekordtasemele, mis puudutas kehtinud kauplemisvahemiku ülempiiri, vahendas agentuur Bloomberg.

"Krooni rallimine rääkis revalveerimise poolt, kuid selline ulatus on dramaatiline," kommenteeris Danske Banki analüütik Lars Christensen. "Krooni selline tugevus ei ole enam vastavuses majanduse tänase seisuga, kuid EL andis nõusoleku ilmselt inflatsiooni pärast muretsedes."

Slovakkia krooni keskkurssi revalveeriti 8,5% ka mullu märtsis. Sestpeale on majandus kasvanud mullu 10,7% ja tänavu esimeses kvartalis 8,7%. ERM2ga liitumisest 2005. aasta novembris on Slovakkia kroon tugevnenud 23%.

7. mail kiitis Euroopa Komisjon heaks Slovakkia liitumise euroalaga tuleva aasta alguses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing