Eesti Ajalehtede Liidu avaldus

02. september 2008, 00:00

Eesti Ajalehtede Liit (EALL) on sügavalt mures valitsuse plaani pärast tõsta mitmete teenuste käibemaksu, sealhulgas ajalehtedele kehtivat viieprotsendilist käibemaksumäära.

EALL tuletab valitsusele meelde, et viieprotsendilise käibemaksu puhul on tegu aastatetaguse kokkuleppega, millega ajalehed loobusid 0% käibemaksumäärast ajalehtede tellimustele ja nõustusid viie protsendiga.

Eesti valitsus võiks käibemaksu puhul võtta eeskuju Euroopa eesrindlikest riikidest, kus ajalehtedele kehtib väiksem kui viieprotsendiline käibemaksumäär. Näiteks on Prantsusmaal ajalehtede käibemaks 2,1; Itaalias 4; Belgias 0; Luksemburgis 3; Hispaanias 4; Suurbritannias 0 protsenti.

EALLi hinnangul ei too käibemaksumäära tõstmine riigieelarve tuludesse käibe vähenemise tõttu täiendavat raha, seevastu mõjutab negatiivselt regionaalpoliitikat, sest lehe hinna tõstmine tabab valusamalt väiksema sissetulekuga maapiirkondade elanikke ja suurema vaevaga hakkama saavaid maakonnalehti. Lisaks kõigele halveneb maal elavate inimeste informeeritus Eesti elust järsult.

Lisaks võtab valitsus ajalehtedelt ära maakojukande dotatsiooni, mis viimastel aastatel oli 20 miljonit krooni ning mis paneb raskustesse just maakonnalehed. Mõlemad muudatused võivad EALLi hinnangul kaasa tuua mitme maakonnalehe sulgemise.

42 liikmeslehe huve kaitsev EALL on resoluutselt vastu perioodika käibemaksu tõstmisele ja maakojukande doteerimise lõpetamisele, soovitades valitsusele selle asemel peatada tulumaksu vähendamine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:42

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing