19. november 2008 kell 22:00

Toidutööstused peavad töötajatel teraselt silma peal

Enim tabatakse vargaid lauskontrolli käigus. Ettevõtte või turvafirma töötajatel on nimelt õigus paluda, et väravate läbija näitaks ette koti sisu või teised isiklikud esemed. Seda nimetatakse ülevaatuseks, mitte läbiotsimiseks.

Kalevis ei püüa keegi kottides tooteid välja viia - šokolaad peidetakse riiete alla. Keskmise kehaehitusega naisterahvas võib panna spetsiaalselt õmmeldud taskutesse 9-11 300grammist šokolaaditahvlit, seletas üks ettevõtte anonüümsust palunud töötajatest. Praegu juhtub seda tema sõnul harva. "Väravates võidakse paluda tõmmata riided keha ümber pingule, et näha, kas on riiete alla midagi peidetud või ei ole," ütles ta.

Vargaid avastatakse ka turvakaameratega, osa neist on nähtaval, osa varjatud.

Kolmas varaste leidmise moodus on see, kui vargusest teatavad kolleegid. Tasu nad Rakvere Lihakombinaadis selle eest ei saa, kuid võivad loota leebemat karistust mõne enda väikse apsaka eest. Varguselt tabatud töötaja reeglina vallandatakse. "Iga juhtum on vaatluse all eraldi, kuid kõik vargad saavad hundipassi," märkis ettevõtte avalike suhete juht Kairit Prits.

Nagu selgitas üks Kalevi töötaja, kirjutasid vargad varem lahkumisavalduse, kuid nüüd vallandatakse nad käskkirjaga, mis riputatakse igasse tsehhi. Kui jäid esimest korda vahele, siis võidakse palgast maha võtta, kuid ka sellest saavad kõik teada, lisas ta.

Kalevi pressiesindaja Karin Leemeti väitel tuleb vargusi ette vähe ning ka kahju on väga väike.

Ka Rakvere Lihakombinaadis on Pritsi sõnul vargusi vähemaks jäänud. "Varastamisega jääb vahele mitte üle ühe inimese kuus ning varastatavate toodete kaal jääb 200 grammi piiridesse. Kokku on meil umbes 900 töötajat. See tähendab, vargaid on väga vähe," täpsustas ta.

Inimesed varastavad tooteid sõltuvalt sellest, mis osakonnas nad töötavad, märkis Prits. "Näiteks viilutatud vorsti või sinki," ütles ta.

ASi Tere juhatuse liige Ülo Kivine ei tahtnud avaldada varaste tekitatud kahju suurust. "Kahjuks on meil selliseid juhtumeid olnud. Kuid karistus oli mitu korda karmim kui kasu, mis inimene oleks saanud," kinnitas ta.

Eesti Tarbijateühistute Keskühistu kommunikatsioonijuhi Regina Aasumetsa sõnul viis ühistu kauplustes ja ladudes paigaldatud videovalve kahe aastaga vargused miinimumini. Ent seoses majandusraskustega on vargusejuhtumid sagenenud. Varaste lemmikkaup on alkohol ja suitsud.

Prisma Peremarketi sisekontrolli spetsialist Jekaterina Aljohhina rääkis, et enim petavad kassatöötajad. "Selle aasta jooksul avastasime paarkümmend juhtumit. Möödunud aastal oli see näitaja kaks korda suurem," ütles ta.

"Tänavalt tulnud varaste tekitatud kahju on mitu korda suurem kui see, mida tekitavad meie töötajad," lisas Aljohhina.

Autor: Margarita Kornõsheva

Hetkel kuum