Anne Oja • 14. september 2010 kell 17:59

Valitsus leppis kokku tuleva aasta eelarves

Valitsus leppis tänasel kabinetinõupidamisel riigieelarve kulude mahuks kokku pisut rohkem kui 94 miljardis kroonis, mis on nelja miljardi krooni võrra suurem kui sel aastal.

Tuleva aasta eelarves on läbi aegade kõige suurem osakaal investeeringutel, teatas valitsuse pressibüroo. Riik plaanib investeerida 16 miljardit krooni, mis on 16 protsenti rohkem kui sel aastal. Oluliselt kasvavad kohalike omavalitsuste investeeringud, mida on tuleval aastal 1 miljardi krooni jagu.

2011. aasta riigieelarve tulude maht on 90 miljardit krooni. Sel aastal lõpetab Eesti riik oma eelarveaasta tõenäoliselt ühe väikseima defitsiidiga Euroopa Liidus, milleks on 1,3% SKP-st. Tuleval aastal taastuvad sissemaksed teise pensionisambasse, mille aastane kulu on 1,2 miljardit krooni. 2011. aasta eelarve defitsiit on suurusjärgus 4 miljardit krooni.

Rahandusminister Jürgen Ligi kommenteeris, et suurimat rahulolu pakub 2011. aasta eelarvekava puhul prognoositava defitsiidi vähenemine. "Eelarvestrateegia järgi oli seatud eesmärgiks alandada defitsiiti kahe protsendini SKT-st. Valitsuskabineti tänase otsuse kohaselt jääb tuleva aasta eelarve defitsiidiks 1,6 protsenti SKT-st. Kokkulepped sündisid valitsuses kitsaste aegade kiuste suhteliselt valutult ja varakult," märkis Ligi.

Hetkel kuum